office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

13 magičnih stvari koje možete raditi zimi u Pragu

 

Prag se smatra jednim od najljepših gradova u Evropi, ali zimi je posebno čaroban. Posjetiti Prag zimi je kao zakoračiti u bajku iz stvarnog života – Izgubiti ćete se u lavirintu šetajući ulicama ukrašenim kaldrmom, neprestano razgledajući šarmantne historijske zgrade.

Ima toliko toga za raditi i vidjeti zimi u Pragu, od posjeta gradskim prazničnim Božićnim sajmovima (otvoreni su i početkom januara), divljenja prekrasnim pogledima na grad, razgledanja brojnih gradskih muzeja, pogledom na prelijepu Vltavu, itd.

Nećemo vas lagati, u Pragu je hladno. Pripremite slojevitu odjeću koju možete skinuti kada se odlučite ugrijati u mnogobrojnim Praškim kafićima i restoranima uživajući u lokalnoj hrani ili Kofoli (Češka verzija Coca Cole), a tu je i Češko pivo, po kojem su Česi posebno poznati.

Zima u Pragu je hladna, često ispod nule. Snijeg i kiša su mogući, iako grad vidi samo oko centimetar padavina u mjesecima decembra, januara i februara.

Prosječne zimske temperature u Pragu su sljedeće:

Decembar: Najviša  4° C / Najniža 0° C

Januar: Najviša 3° C / Najniža -2° C

Februar: Najviša 5° C / Najniža -1° C

Najbolji način da zimi istražite Prag je pješice. Tako da prije putovanja pripremite odjeću koju možete kombinovati i oblačiti slojevito.

Ukoliko u Prag dolazite avionom

Aerodrom Václav Havel (PRG), međunarodni aerodrom u Pragu, nalazi se 17 km zapadno od centra grada. Aerodrom služi kao glavna međunarodna kapija za Prag i povezuje grad sa mnogim drugim evropskim destinacijama

Sa aerodroma imate nekoliko opcija za ulazak u grad:

Taksi: Naći ćete mnogo taksija poredanih na svakom terminalu. Ovo je često najbrži način da uđete u centar grada tokom zime u Pragu, osim ako ne dolazite tokom špica, u kom slučaju možete naići na veliki promet. Cijene se kreću između 500-700 CZK (19-28 EUR). Vožnja traje oko 25 minuta.

Uber: Uber usluga se nudi u Pragu i jeftinija je od vožnje tradicionalnim taksijem. Još jedna prednost je ta što možete unijeti tačno kuda idete direktno u aplikaciju bez ikakvih problema u komunikaciji. Cijena karte je otprilike 400 CZK (15 EUR) za vožnju Uber X. Pratite uputstva u aplikaciji da upoznate svog vozača.

Bolt: Još jedna usluga dijeljenja vožnje slična Uberu osim što Bolt ima automobile koji su mnogo dostupniji. Takođe je malo jeftiniji – platiti ćete otprilike 325 CZK (13 EUR)

Airport Express autobus: Najdirektnija opcija javnog prijevoza za ulazak u centar Praga. Airport Express preuzima putnike ispred dolazaka oba terminala i povezuje ih sa Praha hlavní nádraží, glavnom gradskom željezničkom stanicom. Autobusi voze svakih 30 minuta, a putovanje traje 35 minuta. Cijena je 60 CZK (2.30 EUR).

Linija 119 Autobus: Najjeftiniji način da dođete do centra grada. Autobuska stanica je odmah ispred terminala 2 – izađite na izlaz D. Autobus linije 119 povezuje vas sa metro stanicom Nádraží Veleslavín za 20 minuta. Odavde morate ići metro linijom A (zelena) da biste se povezali sa centrom grada. Cijena karte je samo 32 CZK (manje od 1 EUR)

Ako dolazite vozom ili autobusom

Prag je putem željeznice povezan sa mnogim gradovima u Češkoj, srednjoj Evropi i šire. Ako vozite vozom da biste posjetili Prag zimi, velike su šanse da ćete stići na Praha hlavní nádraží, glavnu gradsku željezničku stanicu.

Ako dolazite autobusom, možete stići i na stanicu Florenc, koja je glavna autobuska stanica u Pragu. Florenc se nalazi istočno od centra grada – udaljen je 17 minuta hoda. U suprotnom, možete ići metroom ili tramvajem da se povežete do konačnog odredišta.

Obilazak Praga

Većina znamenitosti u centru Praga nalaze se na pješačkoj zoni, i nisu daleko jedna od druge. Osim toga, ovo je najbolji način da vidite ljepotu grada

Samo zapamtite da nosite udobne, ravne (i tople!) cipele. Prag je pun kaldrmnih ulica – te čizme sa visokom potpeticom ovdje je bolje izbjeći.

Da biste došli do onih zanimljivih mjesta izvan neposrednog centra grada (ili ako vam se noge umore) Prag ima relativno lak i jeftin sistem za navigaciju javnog prijevoza.

Prag ima tri linije metroa označene bojama. Linija A (zelena) opslužuje većinu turističkih područja u gradu. Vozovi saobraćaju od oko 5 ujutro do ponoći svakog dana, a voze svakih 2-10 minuta u zavisnosti od doba dana.

Grad također opslužuju 24 tramvajske linije koje pokrivaju cijeli raspon Praga. Većina turista će završiti na liniji 22 ili 23, koja se zaustavlja kod mnogih glavnih gradskih atrakcija, kao što su Praški zamak i Narodno pozorište. Pazite na svoje stvari, jer su džeparoši poznati na ovim linijama!

Prag takođe ima mrežu autobusa; međutim, oni uglavnom služe periferiji grada, tako da ih vjerovatno nećete previše koristiti.

Postoji nekoliko opcija karata, ovisno o tome koliko često planirate koristiti javni prijevoz. Osnovna karta košta 32 CZK (manje od 1 EUR) i vrijedi za 90 minuta neograničenog putovanja. Za kraća putovanja postoji karta za jednokratnu upotrebu od 30 minuta za 24 CZK (manje od 1 EUR); međutim, nije vam dozvoljeno da prelazite između metroa, tramvaja ili autobusa.

Ako vidite da se često vozite javnim prijevozom dok posjećujete Prag zimi, razmislite o kupovini jednodnevne ili trodnevne karte za neograničeno putovanje metroom, tramvajima ili autobusima. Jednodnevna karta košta 110 CZK (otprilike 1.50 EUR) a trodnevna 310 CZK (otprilike 12 EUR).

Mašine za prodaju karata nalaze se na glavnim stanicama metroa, tramvaja i autobusa – potražite automate sa žutim novčićima. Obavezno opečatite i potvrdite svoje karte prije nego što se ukrcate! Potražite žute mašine za validaciju u tramvajima i autobusima ili u blizini pokretnih stepenica na stanicama metroa.

Usluge dijeljenja vožnje također su dostupne u Pragu. Uber posluje u Pragu, međutim, automobila nije toliko puno. Ako planirate koristiti dijeljenje vožnje, predlažemo da preuzmete aplikaciju Bolt prije dolaska u Prag. Bolt radi slično Uberu, ali ima više automobila na raspolaganju i malo je jeftiniji.

Jezik

Službeni jezik u Pragu i Češkoj je češki, koji je relativno težak jezik za savladavanje. Mnogi ljudi u Pragu govore engleski, posebno oni u glavnim turističkim područjima i mladi ljudi.

Međutim, ipak predlažemo da uzmete nekoliko osnovnih čeških fraza jer lokalni stanovnici cijene trud. Neke korisne riječi i fraze u nastavku:

Dobrý den (dob-ree den): Zdravo

Ahoj (ahoy): Neformalan način da se kaže zdravo i ćao

Nashledanou (nas-klehdanoh): Zbogom

Děkuji (dye-ku-yi): Hvala

Prosím (pro- seem): Molim vas

Ano (ah-noh): Da

Ne (neh): Ne

Mluvíš anglicky? (mloo-veesh an-glits-kee): Govorite li engleski?

Nemluvím česky (nem-loo-veem chehs-kee): Ne govorim češki

Promiňte (promynite): Oprostite

Koliko je to? (koh-leek toh stoh-yee): Koliko je ovo?

Kde je…? (kdeh yeh): Gdje je…?

Valuta i novac

Za razliku od mnogih drugih evropskih destinacija, euro nije zvanična valuta Praga i Češke. Službena valuta u Pragu (i Češkoj) je češka kruna (CZK). To znači da ako dolazite sa destinacija koje koriste euro, morat ćete ponijeti i nešto čeških kruna.

Iako mnogi turistički posjećeni objekti prihvaćaju kreditne kartice, za manje restorane i trgovine trebat će vam nešto gotovine. Trebat će vam i gotovina za prodavce na božićnim sajmovima (jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Pragu zimi!).

Najbolje je podizati gotovinu na bankomatu banke, a ne u mjenjačnici, jer su kursevi mnogo povoljniji.

Prag je veoma pristupačan grad u poređenju sa ostatkom Evrope.

Napojnice se obično očekuju od turista, iako je napojnica ponekad automatski uključena u vaš račun. Ako ne, napojnica iznosi 10-15%.

Sigurnost u Pragu

 

Prag je relativno siguran grad, a nasilni zločini su rijetki. Iako je nasilni zločin izuzetno rijedak u Pragu, sitni zločini se događaju.

Džeparenje je uobičajeno u Pragu, posebno na tramvajskim linijama 22 i 23, u metrou i u prepunim turističkim područjima kao što su Starogradski i Vaclavski trg. UVIJEK pažljivo pazite na svoje stvari!

Ostavite svoje dragocjenosti u hotelskom sefu i nikada, nikada ništa ne ostavljajte bez nadzora! Uvjerite se da su vam torbe i rajsferšlusi zatvoreni i ne ostavljajte stvari u stražnjem džepu. Ako sjedite u restoranu ili kafiću, držite torbu i ne ostavljajte stvari, poput telefona, na stolu.

Ako posjećujete grad kao solo putnik Uz to, uvijek biste trebali imati zdrav razum i poduzeti osnovne mjere opreza: ne šetajte sami kasno noću (posebno izvan glavnih ulica), ne idite nigdje sa strancima, nemojte se previše opijati i uvijek pazite vaše okruženje!

Zdravstveni i ulazni zahtjevi

Imajte na umu da se zdravstveni propisi stalno mijenjaju i razvijaju – vaša je odgovornost da se pobrinete da ih  se pridržavate! Za najnovije propise pogledajte OVDJE

Gdje odsjesti u Pragu

U Pragu ćete pronaći širok spektar mogućnosti smještaja, od luksuznih hotela, modernih butik hotela, Airbnb apartmana, hostela i još mnogo toga.

Najbolji dio posjete Pragu zimi je to što su cijene smještaja vrlo pristupačne. Ako želite da se trošite na luksuzni hotel, Prag je savršeno mjesto za to u zimskom periodu. Cijene takvih hotela smanjuju se u zimi pa možete osjetiti dašak luksuza za manje novca. Jedan savjet, nemojte odugovlačiti sa izborom, često se zna desiti da onaj hotel koji vam se najviše svidio bude rasprodan dok se dvoumite.

Boravak u blizini svih glavnih turističkih atrakcija uštedjet će vam puno vremena (i novca), što će vam omogućiti da se gradom krećete pješice. Zbog toga preporučujemo da ostanete ili u Pragu I (koji će vas locirati pored Starog grada i okoline), ili Pragu 2 (u blizini Praškog dvorca), posebno ako prvi put posjećujete Prag.

Evo još nekih preporuka za smještaj u Pragu:

Hosteli: Sophie’s Hostel (vrhunski hostel sa modernim namještajem i živahnim okruženjem), Little Quarter Hostel (pogodno smješten između Praškog zamka i Karlovog mosta)

Jeftiniji hoteli: ICON Hotel & Lounge (moderni butik hotel, 12 minuta hoda od Starog grada), hotel Miss Sophie (šik hotel u secesijskoj zgradi, sa sobama inspirisanim vintageom)

Skuplji hoteli: Maximilian Hotel (spušteni dizajnerski hotel koji se nalazi u blizini Jevrejske četvrti), Design Hotel Jewel (šarmantni butik hotel koji se nalazi na 6 minuta hoda od Starog grada)

Luksuz: Grand Hotel Bohemia ( Zadivljujuće sobe u zgradi iz 1920-ih), Iron Gate Hotel & Suites (elegantne sobe sa freskama na stropu i toplim bojama, smještene samo 4 minute od Starog grada)

Šta posjetiti 

Prag je čaroban u bilo koje doba godine, grad posebno oživljava tokom sezone Božićnog sajma. Tu  ćete pronaći svjetlucava svjetla, svečani dekor i praznično veselje. Ako nikada niste posjetili evropski Božićni sajam, čeka vas poslastica.

Jedna ogromna prednost božićnih sajmova u Pragu je ta što mnoga od njih ostaju otvorena do januara. Dakle, ako posjećujete Prag zimi nakon Božića, možete se utopiti u svu tu prazničnu čaroliju i poslije Božića.

Božićne pijace u Pragu pune su svečanih drvenih štandova na kojima se prodaju ručno rađeni ukrasi, sitnice, nakit i još mnogo toga – to je savršeno mjesto za kupovinu lokalnih suvenira kada posjetite Prag zimi.

Osim toga, naći ćete mnogo prodavača hrane koji prodaju tradicionalnu češku uličnu hranu, kao što je sporo pečena praška šunka, kobasice na žaru, prženi sir i okruglice od krompira. Obavezno uzmite i super-Instagramični trdelnik (iako se ispostavilo da tehnički nisu češki).

Naravno, morate uzeti i šoljicu (ili nekoliko) svařené vína (kuhanog vina, poznatog kao jedna od najboljih stvari zimi u Pragu)!

Evo liste Božićnih sajmova koje možete posjetiti u Pragu zimi:

Staromestski trg (Staroměstské Náměstí): Najveća i najpoznatija Božićna pijaca u gradu je obavezna kada posjetite Prag zimi. Naći ćete stotine separea postavljenih na užurbanom trgu. Ovdje ćete naići na najveću gužvu, ali vidjeti Božićno drvce koje oduzima dah u centru trga čini ovo mjestom koje morate posjetiti kada posjetite Prag zimi.

Vaclavski trg: Nalazi se na samo pet minuta hoda od Starogradskog trga. Nešto manje poznato i manje posjećeno od glavne pijace na Starom gradskom trgu, ali jednako šarmantno. Ovdje ćete pronaći dobar izbor rukotvorina i hrane – idite ovdje da pobjegnete od gužve.

Božićni sajam u Praškom dvorcu (Pražský hrad): Ne postaje mnogo magičniji od božićnog sajma koji se nalazi u dvorcu. Naći ćete 70 tezgi na ovoj pijaci, koja se nalazi na Trgu Svetog Đorđa, sa zadivljujućom katedralom Svetog Vida kao pozadinom. Postoji prekrasno drvo, kao i nevjerovatan pogled na grad, tako da je ovo obavezno!

Trg Republike (Náměstí Republiky): Ova pijaca se nalazi odmah ispred tržnog centra Palladium i jedna je od manjih u gradu. Kao takva mnogo je manje gužve i jeftinije su cijene nego na gore navedenim pijacama. Ovdje ćete i dalje pronaći dobar izbor hrane i pića, kao i svečane ukrase i tradicionalne rukotvorine.

Trg mira (Náměstí Míru): Nalazi se ispred crkve Svete Ljudmile u Pragu 2, ova božićna pijaca je mjesto gdje se svi lokalni stanovnici druže. Ovaj je također dobar za posjetiti ako je vaše zimsko putovanje u Prag ranije u sezoni, jer se obično otvara prije svih ostalih.

Prošetajte šarmantnim Starim gradom

Dok je Prag zimi kao cjelina prilično magičan, postoji nešto zaista posebno u njegovom Starom gradu, takođe poznatom kao Staré Město. Samo hodanje kroz njega daje vam osjećaj kao da ste se vratili u prošlost.

Lako možete provesti cijeli dan gubeći se u šarmantnim ulicama ovdje, ali u najmanju ruku morate provesti barem nekoliko sati u Staré Město kada posjetite Prag zimi. Srce Starog grada je Starogradski trg, koji je bio glavno sastajalište grada od 12. vijeka.

Trg je okružen izvrsno očuvanim historijskim zgradama i spomenicima, uključujući kultnu Staru gradsku vijećnicu i crkvu Gospe prije Tina, koje dominiraju horizontom Praga.

Ispred Stare gradske vijećnice nalazi se jedan od najstarijih i najdetaljnijih astronomskih satova na svijetu koji je prvi put postavljen 1410. godine.

Apsolutno obavezno kada posjetite Prag zimi je penjanje na 70 metara visok toranj Stare gradske vijećnice.

Moći ćete pogledati sve historijske građevine na Starom gradskom trgu, kao i istaknute tornjeve Gospine crkve prije Tina. Moći ćete vidjeti kako je grad lijep, sa svojim morem narandžastih krovova (posebno čarobnih ako ih uhvatite snježnim prahom)!

Prošećite Karlovim mostom uz izlazak sunca

Čuveni Karlov most povezuje Stari grad sa okrugom zamka i jedna je od najpoznatijih znamenitosti Praga. Most datira iz 1357. godine i obložen je statuama svetaca koji gledaju ljude koji prolaze pored njega.

Turisti koji su uspjeli uhvatiti izlazak sunca na Karlovom mostu kažu da je to definitivno bio jedan od najmagičnijih izlazaka sunca koje su ikada vidjeli. Prelijepe ružičaste i ljubičaste nijanse na nebu, a zatim vidjeti kako sunce izlazi preko historijskog mosta bio je apsolutno zapanjujući prizor.

Jedna od prednosti hvatanja izlaska sunca kada posjetite Prag zimi je to što ono pada između 7:30 i 8 ujutro, tako da nije previše rano. Osim toga, moći ćete izbjeći gužvu tako što ćete ujutro posjetiti vjerojatno najpopularniju turističku atrakciju u Pragu!

Vjerovatno ćete se smrznuti ali takav prizor, bez ogromne gužve I sudaranja sa turistima vrijedi te smrzlotine.

Istražite čarobni Praški dvorac

Praški dvorac je najveći kompleks dvoraca na svijetu, a datira iz 9. vijeka. To je službeno sjedište današnje Češke Republike, ali je u suštini i bajka iz stvarnog života.

Kompleks od 45 hektara (111 hektara) se sastoji od historijskih palata, kancelarija, crkava, bašta i galerija. Postoji nekoliko opcija ulaznica, ovisno o tome koliko ovih zgrada želite vidjeti.

Pogled na grad

Odvojite malo vremena da uživate u zadivljujućem pogled sa Praškog dvorca. Naći ćete neke prelijepe vidike s pogledom na grad unutar kompleksa i oni se ne smiju propustiti!

Idite na klizanje u srcu Starog grada

Zimi u Pragu ima mnogo klizališta, ali najčarobnije je na voćnoj pijaci Ovocný Trh u srcu Starog grada. Moći ćete da klizite po ledu usred bajkovitog okruženja – šta više možete tražiti?

Druga opcija za klizanje u Pragu zimi je Na Františku, smještena u mirnijem dijelu Starog grada, neposredno uz Židovsku četvrt. Ovaj se može pohvaliti prilično velikom veličinom (40×20 metara), i prekrasnim pogledom na rijeku Vltavu.

Počastite se obilnom češkom hranom

Iako se često smatra neglamuroznom, tradicionalna češka hrana je izdašna i zasitna i za želudac i za dušu.

Guštanje nekih tradicionalnih čeških jela je savršen način da se zagrijete dok provodite vrijeme u Pragu zimi.

Evo nekih tradicionalnih čeških jela koja možete probati zimi u Pragu:

Gulaš: Dok se gulaš tradicionalno povezuje sa mađarskom kuhinjom, on je u velikoj mjeri dio češke kuhinje i jedna je od najboljih stvari za jelo tokom zime u Pragu. Češka verzija ima tendenciju da bude gušća, sa komadima pirjane govedine začinjene kimom i mažuranom, aromatiziranih pivom. Također obično dolaze u pratnji Knedlíkyja ili okruglica od kruha, savršenih za upijanje.

Svíčková: Slično gulašu, sa šniclom dinstanom u čorbi od šargarepe, korijena peršuna i celera, sa gustom pavlakom. Obično se servira uz kompot od brusnica i Knedlíky da sve to upije.

Pečená kachna: Pečena patka, koja se obično nalazi na jelovnicima mnogih čeških restorana širom grada. Obično se servira uz crveni kupus i knedle.

Smažený Sýr: Rez sira koja se panira i prži. Da, težak je i DA, ukusan je. To je popularna užina za pivo, ali neki vegetarijanci ovo jedu kao glavno jelo.

Pražská šunka: Praška šunka salamirana, dinstana i dimljena u bukvi – hrskava je spolja, ali otpada od kosti. Zakonski je zaštićen i nalazi se samo u Pragu! Popularna ulična hrana.

Haluški: Male knedle napravljene od brašna i sitno rendanog krompira, sa raznim dodacima kao što su slanina, kupus, luk, sir ili puter.

Zagrijte se češkim pivom

Česi piju najviše piva po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje na svijetu. Gotovo svi ovdje, uključujući poznate autore i političare, opsjednuti su pivom i to je pitanje nacionalnog ponosa.

Češka je posebno poznata po svom Pilsneru, koji potieče iz grada Plzena (Plzeň) i jedan je od najpopularnijih stilova piva na svijetu. To je blijedo lager, laganog okusa s hrskavim, osvježavajućim završetkom. Takođe ima tendenciju da se sipa sa puno pjene.

Muzej piva

Možete posjetiti i Muzej češkog piva, koji će vam dati bolji uvid u historiju i proces proizvodnje češkog piva. U vaš ulaz u muzej uključena su četiri uzorka piva od ¼ litre! Takođe imate priliku da flaširate svoju personalizovanu flašu piva, što je fantastičan suvenir!

Češka pivska kupka

A ako vam I dalje nije dovoljno piva, Prag ima brojne pivske banje, u kojima se možete umočiti u 30-minutnu pivsku kupku.

Da, to je jedna od najneobičnijih stvari koje možete raditi u Pragu zimi, ali se kaže da opušta i potiče cirkulaciju i metabolizam, zajedno sa mekšom kosom i kožom. Imate i mogućnost dodavanja masaže za dodatno opuštanje!

Divite se pogledu sa vrha vidikovca Petrin

Pragu ne nedostaje nevjerovatnih pogleda, ali jedan od najboljih je sa vrha kule Petrin. Kula je podignuta u sklopu Jubilarne izložbe 1891. godine.

Ako vam izgleda kao Ajfelov toranj, to nije slučajno – dizajn je bio inspirisan kultnom pariškom znamenitosti. Vidikovac Petrřín visok je 63,5 metara (~208 stopa), što se ne čini tako visokim dok ne uzmete u obzir da stoji na vrhu džinovskog brda u parku Petrřín.

Vidikovac Petrřín nalazi se oko kilometar od Praškog dvorca. Možete ili hodati i penjati se uz brdo kako biste došli do njegovog podnožja ili jednostavno ići uspinjačom.

Odavde možete prilično vidjeti cijeli grad Prag, sa njegovih mostova i beskrajnog mora narandžastih krovova. Apsolutno se isplati i jedna od najboljih stvari u Pragu zimi!

Naučite nešto novo u jednom od praških muzeja

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti zimi u Pragu je posjetiti jedan od brojnih gradskih muzeja. To je odličan način da naučite nešto novo i da pobjegnete od hladnoće na nekoliko sati!

U Pragu postoji muzej za svakoga, koji pokriva sve, od češke historije i umjetnosti, do onih neobičnijih, kao što je Muzej seks mašina.

Nacionalni muzej u Pragu: Najpoznatiji muzej u Pragu. Narodni muzej ima šest odeljenja u kojima se nalazi preko 14 miliona artefakata, koji pokrivaju češku i prirodnu historiju. (Václavské nám. 68, 110 00 Nové Město)

Muzej Franza Kafke: Sadrži kolekciju originalnih rukopisa, pisama, fotografija, dnevnika i drugih ličnih artefakata slavnog pisca, koji je rođen i odrastao u Pragu. (Cihelná 635, 118 00 Malá Strana)

Ovo su samo od nekih muzeja koje možete posjetiti u Pragu. Detaljnije o muzejima čitajte na portalu Kofer.info. Gdje su nabrojani I objašnjeni detaljno.

Posjetite Klementinum, jednu od najljepših biblioteka na svijetu

Biblioteka je otvorena 1722. godine kao dio jezuitskog univerziteta smještenog u kompleksu Klementinum. Sadrži preko 20.000 knjiga, uglavnom stranih teoloških tekstova, koji se protežu stotinama godina od 17. vijeka do modernog doba.

Jedini način da vidite biblioteku je obilazak Klementinuma sa vodičem. Nažalost, fotografisanje nije dozvoljeno zbog propisa Ministarstva kulture, u čijem je vlasništvu biblioteka – ali ipak vrijedi pogledati!

U obilazak sa vodičem uključena je i posjeta vrhu Klementinumove astronomske kule, s koje se pruža prekrasan pogled na Stari grad u Pragu.

Pogledajte neke od neobičnih atrakcija Praga

Ne samo da ima neke čudne muzeje već ima i neke prilično neobične zgrade, umjetnička djela i atrakcije razbacane po gradu. Pogledati barem nekoliko od njih je obavezno kada posjetite Prag zimi

Prag je poznat po svojoj bajkovitoj arhitekturi, ali u potpunoj suprotnosti s njom je Plesna kuća Franka Gehryja. Renomirani arhitekta projektirao je kuću sa češkim arhitektom Vladom Milunićem, a nalazi se na uglu Rašinove rive i Trga Jirásek. Zgrada oponaša par koji pleše, I jedna je od najzanimljivijih građevina u Pragu.

Skulptura Franca Kafke

Još jedna od najčudnijih atrakcija Praga je rotirajuća skulptura glave Franza Kafke, koja stoji u prometnom trgovačkom centru u centru grada. Dizajniran od strane češkog umjetnika Davida Černýa, metalna skulptura sadrži 42 pojedinačno rotirajuća sloja čelika, koji bi trebao predstavljati dijelove uma pisca koji se neprestano okreću.

Slojevi se samo nekoliko trenutaka uvijaju u oblik Kafkinog lica, dok se ponovo ne raspadne. Mehanizam koristi zupčanike inspirisane tradicionalnim češkim satnim mehanizmom, poput onih koji se nalaze u čuvenom astronomskom satu na Starom gradskom trgu.

 

Družite se u prekrasnim praškim kafićima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Café Savoy (@cafe.savoy)

Prag ima dugu historiju kulture ispijanja kafe koja datira vijekovima unazad. Ne samo da je sjedenje u kafiću jedan od najboljih načina da pobjegnete od hladnoće, već ćete sjediti u nekim od istih kafića u kojima su se nekada družili najpoznatiji praški glumci, pjesnici i pisci.

Kultura kafea u Pragu datira iz vremena kada je bio dio Austro-Ugarskog carstva, a uzima tragove iz bečkih kafića. Njegov vrhunac bio je između kraja 19. i početka 20. vijeka, kada su se gradski pisci, umjetnici i intelektualci okupili da razgovaraju o svojim velikim idejama uz parče kolača, šoljicu kafe ili kriglu piva. Praški kafići bili su mjesto gdje su se oblikovale njegova historija i umjetnost.

Danas se praška kafe kultura smatra jednom od najboljih u Evropi, a grad ima sve od prelijepih historijskih kafea, do modernih. Oni su savršena mjesta da pobjegnete od hladnoće zimi u Pragu, dok ispijate kafu, jedete pecivo i možda čitate Kafkini roman, ili istažujete koje iduće mjesto u Pragu želite posjetiti.

Evo nekih od najpoznatijih kafića u Pragu:

Cafe Savoy: Vjerovatno najljepši kafić u Pragu. Cafe Savoy otvoren je 1893. godine i ima zadivljujući neorenesansni interijer, sa oslikanim štukaturnim stropom.

Cafe Louvre: Još jedan od najpoznatijih kafea u Pragu. Čuvena klijentela Cafe Louvrea nekada su uključivali Franza Kafku i Alberta Ajnštajna, a gradski književnici su je prihvatili kao improvizovanu kancelariju. Na kraju se proširio na vinski podrum i jazz klub. 1948. godine, Cafe Louvre su opljačkale komunističke snage, ali je obnovljen i ponovo otvoren 1990-ih. Kafe Louvre ima i neke od najboljih svíčkova i gulaša u gradu! (Národní 22, 110 00 Nové Město, Češka)

Cafe Imperial: Cafe Imperial se može pohvaliti zadivljujućim interijerom u stilu Art Noveau, koji je prekrasno obnovljen u svoju izvornu stanje. Rad s pločicama je posebno zadivljujući! Cafe Imperial datira iz 1914. godine i bio je veoma popularan kafić sve do Drugog svjetskog rata. Danas je u vlasništvu češkog slavnog kuhara Zdeněka Pohlreich-a i vrlo je popularno mjesto za ručak. (Na Poříčí 1072/15, 110 00 Petrská čtvrť)

Opustite se na krstarenju rijekom

Mnogim turistima je ovo jedan od omiljenih načina da vide grad, kao jedna od posebnih stvari koje treba raditi zimi u Pragu je krstarenje rijekom Vltavom.

To je takođe odličan način da se opustite i odmorite noge nakon dugog dana razgledanja i da pobjegnete od hladnoće kada posjetite Prag zimi – bit ćete u staklenom dijelu sa grijačem.

Lagani zalogaji i pića dostupni su za kupovinu na brodu, a krstarenje uz sve prekrasne znamenitosti i Bailey’s toplu čokoladu biti će savršena zima u Pragu!

Moći ćete vidjeti neke od najpoznatijih atrakcija u Pragu iz drugačije perspektive, a panoramski pogledi ne mogu se nadmašiti. Imate mogućnost da pogledate Karlov most odozdo!

Odlučite se između jednosatnog krstarenja, ili krstarenje uz večeru i muziku uživo.

 

 Uživajte u svojoj posjeti Pragu. Sve dodatne informacije, opširnije o turističkim atrakcijama Praga naravno možete pogledati na kofer.info 

 

 

You must be logged in to post a comment.