office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ako ste planirali putovati: U Njemačkoj nove mjere pred Novu godinu, šta će sve biti zabranjeno

Njemačka će prije Nove godine uvesti nove mjere za suzbijanje širenja COVID-19, uključujući ograničavanje privatnih okupljanja vakcinisanih osoba na najviše deset osoba, rekao je kancelar Olaf Scholz.

Klubovi i diskoteke se također zatvaraju, a veliki događaji, uključujući fudbalske utakmice, bit će dozvoljeni bez gledalaca.

“Ne možemo i ne smijemo zatvoriti oči pred sljedećim talasom”, rekao je Sholz novinarima nakon razgovora.

“Korona ne ide na božićnu pauzu”, rekao je njemački kancelar, dodajući da je bilo samo pitanje sedmica prije nego što će omikron varijanta postati dominantna u Njemačkoj.

Njemačka će također pojačati svoju kampanju za dodatnu vakcinaciju.

Oko 70,4 posto njemačke populacije od oko 83 miliona je u potpunosti vakcinisano, a 32,6 posto je primilo dopunsku vakcinu.

Institut Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti preporučio je strožije mjere, uključujući uvođenje “maksimalnih ograničenja kontakta” odmah i ograničavanje putovanja samo apsolutno neophodna.

Grad Hamburg uveo je ograničenja od 24. decembra. Restorani i barovi moraju se zatvoriti do 23 sata. Za doček Nove godine policijski sat će biti jedan sat poslije ponoći.

Institut Robert Koch je u utorak prijavio 23.428 novih slučajeva zaraženih i 462 smrtna slučaja, čime je ukupan broj u Njemačkoj porastao na 108.814.

Sedmodnevna stopa incidencije – broj ljudi na 100.000 zaraženih tokom prošle sedmice – pala je na 306,4 sa 316 prethodnog dana.

Stručnjaci su također upozorili da bi omikron mogao uzrokovati poremećaje u hitnim službama, kao i u opskrbi električnom energijom i vodom. Bolnice bi se mogle suočiti s dvostrukim udarom vala teško bolesnih pacijenata i masivnog nedostatka osoblja zbog prodora infekcija među doktorima i medicinskim sestrama.

Izvor: RSE

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.