office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Austrija uvela nova pravila za ulazak u državu

U Austriji je od ponoći stupio na snagu novi režim ulaska u zemlju, koji dozvoljava putnicima iz svih zemalja svijeta, koji su primili tri doze vakcine protiv koronavirusa, ulazak bez dodatnih dokumenata.

Pravila za ulazak u zemlju su do sada podrazumijevala da uprkos vakcinaciji ili preboljenom koronavirusu, osobe koje ulaze u zemlju moraju imati negativan PCR test. Razlog za popuštanje režima za ulazak u zemlju je taj što je omikron soj postao dominantan i u Austriji.

Za sve one koji nisu primili treću dozu vakcine i dalje se primjenjuje “2G plus” pravilo, što znači da u zemlju vakcinisani ili izliječeni mogu ući samo ako imaju negativan PCR test.

Osobe koje posjeduju “2G dokumente” – sertifikat o preležanom covidu ili potvrdu o vakcinaciji sa dvije doze, a nemaju negativan PCR test moraju u karantin, koji mogu prekinuti nakon urađenog PCR testa koji ima negativan rezultat.

Ulazak u Austriju za nevakcinisane ili osobe koje nisu preležale covid 19 u turističke svrhe nije moguć.

Za ulazak u Austriju priznaju se vakcine koje su dobile odobrenje od Evropske agencije za lijekove ili Svjetske zdravstvene organizacije kao što su Pfizer, AstraZeneca, Johnson i Johnson, Moderna, kineske vakcine Sinopharm, Sinovac, kao i Covaxin, Covavax i Novavax.

You must be logged in to post a comment.