office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Austrija uvodi kompletan lokdaun od ponedjeljka: Od februara obavezna vakcinacija

Lokdaun će stupiti na snagu u ponedeljak u ponoć i važiće i za vakcinisane i na nevakcinisane

Austrija je donela odluku da od ponedeljka 22. novembra uvede lokdaun i za vakcinisane, koji će trajati 20 dana. Stroge mere za nevakcinisane ostaće na snazi i nakon tog datuma.

Mere će biti identične kao i tokom svih prethodnih zaključavanja, i odnosiće se i na vakcinisane i na nevakcisane.

Kako pišu austrijski mediji, škole će delimično raditi, a na nastavu će ići samo oni koji to zaista moraju. Maske će biti obavezne za učenike svih razreda, i biće obavezne da se nose i tokom časova.

Policija će strogo kontrolisati da li se poštuju propisane mere, a ko ih prekrši moraće da plati paprenu kaznu. Ukoliko neko odbije kontrolu platiće 1.450 evra, za kršenje policijskog časa platiće istu sumu, a ukoliko nema kovid sertifikat ili potvrdu da je preležao virus, takođe će morati da izdvoji 1.450 evra.

Poslodavcima je data preporuka da sve radnike prebace na rad od kuće, ukoliko je to moguće.

Građani će biti u obavezi da nose FFP2 maske u zatvorenom prstoru, čak i na radnom mestu.

Najave su i da će od 1. februara biti obavezna vakcinacija.

“Teško je bilo doneti ovakvu odluku”

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg rekao je na konferenciji za novinare da ove mere nije bilo lako doneti, ali da su morali da budu preduzeti ovakvi koraci zbog loše epidemiološke situacije.

– Uvek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi u to. Mere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lokdaun za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro – rekao je Šalenberg.

Dodao je da je dugo postojao politički konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija, ali da se mora gledati realnosti u oči.

– Predugo smo polazili od toga da je moguće da ljude uverimo da se dobrovoljno vakcinišu, radi svoje i zaštite bližnjih. Ali, moramo priznati realnost – rekao je Šalenberg.

Ukazao je da je previše političkih snaga koje se bore protiv vakcinacije, što je neodgovorno i predstavlja atak na zdravstveni sistem, a posledice su prepune intenzivne nege i ogromna ljudska patnja.

– Zato smo se odlučili za teške mere. U celoj zemlji biće obavezna vakcinacija od 1. februara. To je jedini način da izađemo iz začaranog kruga infekcija. Ne želimo peti, šesti talas… Virus ostaje, moraćemo da živimo sa tim, a jedini put je vakcinacija – rekao je Šalenberg.

Šalenberg je najavio i da će biti mera pomoći, jer nikome ovakva odluka, kaže, ne pada lako, ali se zbog loše epidemiološke situacije, ne samo u Gornoj Austriji i Salcburgu, moraju preduzeti ovakvi koraci.

(Telegraf.rs)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.