office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bečka državna opera

Bečka državna opera jedna je od najpoznatijih građevina na svijetu. Nalazi se u centru Beča u neposrednoj blizini muzeja Albertina“.

Zgrada Bečke državne opere počela se graditi krajem 1861. godine u centru grada prema nacrtima bečkih arhitekata Augusta Sicarda von Sicardsburga i Eduarda van der Nula u stilu neorenesanse.

Već osam godina nakon početka radova, 25. maja 1869. godine svečano je otvorena izvedbom opere “Don Giovanni”, Volfganga Amadeusa Mocarta, uz prisustvo cara Franje Josipa I i carice Elizabete. Danas ova operska kuća ima repertoar od preko 50 opera, 10 baletnih izvedbi i 300 predstava.

Svaki dan u sedmici prikazuje se druga opera, a godišnje ima preko 600.000 posjetilaca. U aprilu, maju, junu i septembru se na platnu površine 50 kvadratnih metara ispred zgrade opere prikazuje oko 85 izvedbi.

2019 godine povodom 150 godina postojanja Bečka državna opera detaljno je restaurirana. Cilj restauracije Bečke državne opere bio je da se unutrašnji izgled zgrade dovede u prvobitno stanje.

Na restauraciji Bečke državne opere radilo se ukupno 18 hiljada sati, a radovi su koštali ukupno 1,1 milion eura.

Ukoliko volite operu obavezno posjetite Bečku operu i doživite kraljevski duh i tradiciju sa kojom se ponose.

Karte su skupe, zavise od opere koju izaberete i mjesta sjedenja. Otprilike se kreću od 50 Eura do 300 Eura

Panoramski pogled možete vidjeti ovdje

Pogledajte video :

Kako doći do Bečke opere

Da biste stigli do Bečke državne opere, trebate koristiti metro: linije U1, U2, U4 do stanice Karlsplatz i slijediti znakove do Bečke opere. Možete se voziti i autobusom 59A ili tramvajem 1, 2, D, 62, 65 (zaustavite se na stanici (Opernring)).


Adresa i kontakt

  Opernring 2, 1010 Wien, Austrija

  +43-1-514 44-2250

  www.wiener-staatsoper.at

  staatsoper@gerstner.at


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Opera je dio gradske tradicije Beč je poznat po bogatoj muzičkoj sceni koja neguje brojne žanrove, od underground elektronike do svetski poznate Nacionalne opere, koja za svako izvođenje nudi premium mesta sa cijenom ulaznice od više stotina eura, ali i jeftine karte za stajanje od samo nekoliko eura, koje se prodaju neposredno pred početak koncerta. […]

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex