office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bez karantina, ali s dodatnim testom: Nova pravila za ulazak u Švicarsku

Švajcarska će od danas ukinuti obavezan karantin po ulasku u zemlju, ali uvodi stroža pravila po pitanju testiranja na koronavirus u nadi da će time spasiti zimsku turističku sezonu.

“Nema razloga za paniku u ovoj situaciji, ne treba se bojati”, rekao je član Saveznog veća u Švajcarskoj Alen Berset.

Obaveza nošenja maski biće proširena, kao i posedovanje kovid potvrda, a vlada ponovno preporučuje rad od kuće iako nije obavezan, jer mu se protive neki kantoni.

Nevakcinisani putnici koji žele da uđu u Švajcarsku iz neke zemlje ili zone Šengena, koje vlasti smatraju rizičnim, to neće moći da učine.

Pogranična područja izuzeta su iz novih obaveza testiranja.

Ponovno su dopušteni letovi iz Južne Afrike, koji su bili zabranjeni 26. novembra zbog pojave nove varijante virusa.

“Svi koji ulaze na našu teritoriju, uključujući vakcinisane i one koji su preležali koronavirus, moraju da se testiraju”, naglasio je ministar.

Osim negativnog PCR testa pre ulaska u zemlju, od danas je obavezan i PCR ili antigenski test između četvrtog i sedmog dana po dolasku.

Svi će morati da ispune formular (https://swissplf.admin.ch/formular) o ulasku s ličnim podacima kako bi moglo da se proveri da li su testirani

Građani Srbije u Švajcarsku mogu da uđu ukoliko su vakcinisani nekom od sledećih vakcina: Moderna, Fajzer, Džonson i Džonson, AstraZeneka, Sinovak i Sinofarm.

Putnici koji nisu vakcinisani ili nisu preležali koronavirus, moraju pri ulasku u Švajcarsku da prilože negativan PCR (ne stariji od 72 časa) ili antigenski (ne stariji od 48 sati)

You must be logged in to post a comment.