office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bosna i Hercegovina primamljiva zimska turistička destinacija sa povoljnim cijenama

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, značajna je zimska turistička destinacija, cijenama vrlo atraktivna, očekuje i turiste iz Turske, ističe u svom tekstu novinar Anadolu Agency (AA) iz Turske, koji je sa grupom kolega iz drugih turskih medija prošle sedmice posjetio Sarajevo.

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) proteklih nekoliko dana u Sarajevu i na planinama oko grada boravila je grupa turskih novinara koji su imali priliku upoznati se zimskom turističkom ponudom glavnog grada Bosne i Hercegovine, a poručili su kako su očarani prirodnim ljepotama BiH.


O Bjelašnici čitajte OVDJE

O Jahorini čitajte OVDJE

O Zlatiboru čitajte OVDJE

O Kopaoniku čitajte OVDJE


Riječ je o prvom “Fam tripu” za predstavnike turskih medija koji je organizovala Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS), u okviru koje su novinari imali priliku upoznati se zimskom turističkom ponudom glavnog grada Bosne i Hercegovine. U Sarajevu su boravili novinari Turske radio-televizijske (TRT), lista “Yeni Safak”, te tri novinske agencije, Anadolu Agency (AA), agencija Demiroren (DHA) i agencija Ihlas (IHA).

U tekstu se ističe kako Sarajevo po pristupačnosti cijena spada među značajna središta zimskog turizma. Novinar je posebno očaran ljepotom Sarajeva i Baščaršije, kao i bosanskom kuhinjom, za koju kaže kako je dosta slična turskoj.

Istaknuta je bogata ponuda bosanske kuhinje, koja je primamljiva turistima iz Turske. Istaknuti su ćevapi, burek, bosanska kafa i različite vrste slatka.

Posebno je istaknuta činjenica da je Sarajevo bilo domaćin ZOI-a 1984. godine, te kako su objekti izgrađeni u tom periodu značajno modernizovani kako i danas očekuju turiste.

“Objekti na planinama Bjelašnica, Igman i Trebević predstavljaju značajnu ponudu za odmor turistima iz mnogih dijelova Evrope. Naglašeno je kako planine koje okružuju Sarajevo posjeduju skijaške staze ukupne dužine 40 kilometara”, navodi se u tekstu.

Planine oko Sarajeva preporučene su turistima iz Turske i zbog činjenice da je Sarajevo od Istanbula udaljeno svega 1,5 sati leta. Među mjestima koja se također mogu posjetiti, novinar AA pominje također i bob staze na Trebeviću, koje čekaju na obnovu.

Jedan od podnaslova teksta je i “Tragovi rata”, a novinar AA ukazuje da se i danas, četvrt stoljeća nakon rata, na brojnim građevinama u Sarajevu mogu vidjeti ožiljci agresije na BiH.

Ekipa AA iz Ankare posjetila je znamenitosti grada Sarajeva, ali i neke od simbola opsade grada Sarajeva, “Tunel spasa”, kao i šehidsko mezarje Kovači. Poseban osvrt u tekstu stavljen je na lik i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Adis Mušinović, rukovodilac ski centra ZOI 84, kazao je novinarima kako bilježe porast broja turista koji dolaze iz Turske, posebno za vrijeme odmora u posljednjih četiri-pet godina.

“Cijenovno smo najpovoljnije skijalište u regiji i prvo skijalište koje je otvorilo sezonu na Balkanu”, rekao je Mušinović.

Faruk Čaluk, stručni savjetnik za razvoj turizma u TZKS-u, naglasio je kako imaju dozvolu za sigurno putovanje kao destinaciju i pridržavaju se pravila o pandemiji.

Navodeći da postoje neraskidive veze između državljana Turske i Bosne i Hercegovine, Čaluk je napomenuo da žele ojačati i turističke veze između dvije zemlje. (AA)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.