office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crna Gora “prelomila”: Kovid potvrda za ulazak u markete, prodavnice i restorane

Vlada je donela nove mere u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.

Nacionalna kovid potvrda izdaje se odmah posle primanja druge doze vakcine i odmah će biti validna, odnosno – više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj pres konferenciji.

Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u: poslovne centre; poslovne zgrade okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici i korisnici tih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje te mere.

U unutrašnjosti ugostiteljskih objekata biće dozvoljeno izvođenje muzike uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti poseduju Nacionalnu digitalnu potvrdu

Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u potpunosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba poseduje negativan PCR test na kovid 19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; da osoba poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih. (b92)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.