office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crnogorci beleže dobre rezultate – i dalje najbrojniji gosti iz regiona

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija tokom jula i avgusta, broj turista koji je boravio u Crnoj Gori u proseku je bio na nivou od preko 80 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

“Od početka juna do kraja avgusta, na osnovu podataka Uprave policije, u Crnu Goru je ušlo više od 2,5 miliona stranaca što je na nivou od 79 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Takođe, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključno sa 6. septembrom, u Crnoj Gori je prijavljeno više od 1,3 miliona stranaca i oko 50.000 domaćih gostiju”, kazala je za “Pobjedu” dr Ana Tripković-Marković, naglašavajući da su izuzetno zadovoljni proteklom sezonom jer je, kako ističe, bilo mnogo izazova, naročito imajući u vidu neizvesnost turističkih kretanja koje je uslovila globalna zdravstvena kriza.

“Brojni turisti odlučili su da ovog leta odmaraju u Crnoj Gori, a mi smo se kao dobri domaćini potrudili da njihov boravak učinimo što ugodnijim i da se osećaju sigurno i bezbedno u našoj destinaciji. Pored turista iz zemalja regiona, koji su ovog leta bili najbrojniji gosti u Crnoj Gori, imali smo prilike da ugostimo turiste iz Poljske, Ukrajine, Francuske, Turske, Švajcarske, Nemačke, Rusije, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, a otvorili smo i neka nova tržišta poput Kazahstana”, navela je Tripković-Marković.

I podaci Aerodroma Crne Gore, kako naglašava, svedoče o uspehu sezone.

“Posle perioda stagnacije, Crna Gora je za ovu sezonu uspela da obnovi linije sa nekim od najvećih avio-prevoznika, a otvorene su avio-linije koje nas povezuju sa novim destinacijama, kao na primer Luksemburgom ili Kazahstanom. Avgust je u Tivtu ličio na najbolje godine, dok je Podgorica opslužila oko 85 odsto aviona u odnosu na 2019. godinu. Stepen popunjenosti aviona koji su leteli ka našim emitivnim tržištima bio je na izuzetno zadovoljavajućem nivou. Primera radi, u zavisnosti od avio-kompanije, iz Ukrajine smo imali popunjenost aviona i preko 90 odsto, iz Nemačke do 88, Francuske 85, Poljske 78, Kazahstana 79 i zemalja regiona 80 odsto”, navela je Tripković-Marković.

Ono što je obeležilo ovu turističku sezonu, prema njenim rečima, je pokretanje nove nacionalne avio-kompanije “Air Montenegro”, koja je zaključno sa 9. septembrom realizovala 417 rotacija i prevezla više od 60.000 putnika.

“Nacionalni avio-prevoznik saobraća ka Ljubljani, Istanbulu, Beogradu i Banjaluci, a u narednom periodu, posredstvom nacionalne avio-kompanije, bićemo povezani i sa drugim emitivnim tržištima”, kazala je Tripković-Marković. (rtcg)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.