office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Drugu godinu zaredom Sveti Stefan pod ključem

“Kad vidim zatvorene škure i vrata na Svetom Stefanu obuzme me tuga, jer je prije pedeset godina taj grad-hotel dobijao svjetske nagrade, a sada ne radi”, kaže osamdesetsedmogodišnji mještanin Vladimir Mitrović.

On je prije pola vijeka, u vrijeme svjetske slave Svetog Stefana, bio njegov direktor. To što je najpoznatiji brend crnogorskog turizma već drugu sezonu zatvoren, smatra pogubnim za turističku reputaciju zemlje.

“Kad šetam do Svetog Stefana kroz Miločerski park, vidim da je zapušten, na plažama vašarište, nema mobilijara i čuvara plaže, dešava se da se tamo peku ćevapi. Šalje se veoma štetna poruka o crnogorskom turizmu”, priča Mitrović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se stiglo dovde?

Eskluzivni hoteli Sveti Stefan i Miločer, te Kraljičina plaža na čijem mjestu se gradi novi objekat vrijedan oko 70 miliona eura, od 2007. su u dugoročnom zakupu najprije singapurskog Aman Risorts-a, a potom ih preuzima grčka kompanija Adriatic properties biznismena Petrosa Statisa.

Hoteli su tada bili dio hotelskog preduzeća “Budvanska rivijera”, većinski u državnom vlasništvu, a ugovor je potpisan dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS).

Aman Resorts nije otvarao hotele ni prošlog ljeta, čemu su prethodili protesti dijela mještana i čelnika lokalne vlasti iz Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA.

Oni su se protivili izgradnji nekretnina u okviru novog hotela Kraljičina plaža, a tražili su i bezuslovan pristup zakupljenim hotelskim plažama. Upadali su na gradilište i porušili plažnu ogradu.

“Pod hitno treba naći rješenje da se hotel otvori, i to rješenje treba da pronađu najodgovorniji”, kaže Mitrović.

Premijer Abazović o Svetom Stefanu

No, iz Vlade Crne Gore za sada nema najava da je ono na vidiku, iako premijer Dritan Abazović kaže da je najgora opcija da Sveti Stefan ostane zatvoren.

“Pokrenuo sam priču kako bi u nekim modalitetima Sveti Stefan mogao da se vrati u stoprocentno državno vlasništvo i da se preko odluke Vlade, možda i Parlamenta, proglasi posebnim dobrom koje ne može da se otuđi, to je ideja Vlade”, kazao je Abazović novinarima 10. juna.

RSE je uputio Abazovićevom kabinetu i Vladi pitanja o kojim modalitetima je riječ, koje korake u tom cilju treba preduzeti, koje instance i u kom roku, ali je odgovor izostao.

Šta može sud da uradi?

U međuvremenu, slavni hoteli su postali predmet sudskih sporova vlasnika i zakupca.

Kompanija Adriatic Properties je tužila resorno Ministarstvo, hotelsku grupu (HG) “Budvanska rivijera” i akcionarsko društvo (AD) “Sveti Stefan hoteli” arbitražnom sudu u Londonu.

Prduzeće “Sveti Stefan Hoteli” je vlasnik zakupljenih hotela, a nastalo je izdvajanjem iz HG “Budvanska rivijera” 2019.godine. Većinski vlasnik oba preduzeća je država Crna Gora.

Među pitanjima koje je RSE uputio Adriatic Properties-u su na koliko procjenjuju odštetu koju navode u svojoj tužbi, te kada planiraju otvaranje hotela.

“Pravila Arbitražnog procesa u Londonu zahtijevaju da sve strane u postupku čuvaju povjerljivost, pa su advokati savjetovali da se ne odgovara na pitanja ili daju komentari koji bi mogli predstavljati kršenje pravila arbitraže”, navodi se u njihovom odgovoru.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je medijima u Crnoj Gori izjavio da se nada da će uspjeti u narednom periodu da se izađe iz ‘pravnog galimatijasa’ i možda pronađe model da se otvori Sveti Stefan.

Odgovarajući na direktno pitanje da li je u kontaktu sa zakupcima, odnosno da li je i ova turistička sezona izgubljena s obzirom da je već kraj juna, ministar Đurović je rekao:

“Kada ste u arbitražnom procesu, tada je vrlo teško voditi bilo kakve pregovore”.
Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u aprilu 2021. godine izjavio da “arbitraža može značiti štetu od najmanje 100 miliona eura po crnogorski budžet”.

No, i tuženi je postao tužitelj: preduzeće “Sveti Stefan hoteli” je istom arbitražnom sudu tužilo zakupca “kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital akcionara i imovinu društva”.

“Mogu samo da kažem da nam se zatvaranjem hotela i tog prometa nanosi šteta, kao što se posredno nanosi cijeloj privrednoj grani i državi zbog nedolaska gostiju i radnih mjesta koja su izgubljena”, kaže za RSE izvršni direktor AD “Sveti Stefan hoteli” Nikola Plamenac.

Srpski biznismen zainteresovan za kupovinu hotela

I dok arbitraža traje, a turiste ponovo dočekuju zatvoreni hoteli, stiže ponuda za njihovu kupovinu.

Kompanija MKG Properties, članica MK Group u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, objavila je 14.juna ponudu za preuzimanje preostalih akcija preduzeća “Budvanska rivijera” i “Sveti Stefan hoteli”, potvrđeno je za RSE iz te kompanije.

Prethodno je 24.maja MKG Properties kupila na berzi dodatne akcije, pa sada ima 32,20 odsto akcija u “Budvanskoj rivijeri” i 31,25 odsto u “Sveti Stefan hotelima”.

Nakon prelaska vlasničkog praga od 30 odsto u tim preduzećima, kompanija ima zakonsku obavezu da ponudi ostalim akcionarima otkup po istim uslovima, odnosno 7,3 eura po akciji za “Budvansku rivijeru” i 3,85 eura po akciji za “Sveti Stefan hotele”, navode u dopisu.

Kupovina većinskih paketa akcija bi iznosila ukupno 61,5 miliona eura.

Vlada za sada nije donosila nikakvu odluku o ponudi biznismena Miodraga Kostića, jer treba prvo napraviti temeljnu analizu i konsultovati sve relevantne faktore, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Naglasio je da u narednih dvadesetak dana, Vlada neće izlaziti sa stavom o eventualnoj prodaji akcija.

Na to su reagovali iz opozicionih Demokrata ocjenom da ne postoji cijena kojom se mjeri vrijednost nacionalnog blaga, te da ponuda “treba biti odmah i odlučno odbijena”.

Odmah je ministar Đurović odgovorio da Sveti Stefan ostaje zaštićeno nacionalno dobro Crne Gore “i da neće biti prodat ni za 600 miliona eura”, te da je MK grupa imala zakonsku obavezu da nakon sticanja više od 30 odsto vlasništva iznese ponudu za ostale akcije.

“Što ne obavezuje bilo koga da ih proda. Premijer Dritan Abazović je više puta isticao da će Sveti Stefan ostati dragulj u vlasništvu Crne Gore. To niko ne može promijeniti”, napisao je Đurović na Tviteru 16.juna.

Ponuda MKG Properties-a važi do 5.jula.

Kakvo je trenutno stanje na ekskluzivnim plažama?

Plaže koje gravitiraju ekskluzivnim hotelima su dvije svetostefanske i dvije miločerske plaže.

Decenijama su bile prvenstveno namijenjene gostima hotela koji su za noćenje plaćali najskuplju cijenu na rivijeri, ali i drugima koji su mogli da priušte stotinjak eura dnevno za plažni mobilijar.

Trenutno je pristup plažama slobodan, ali su one neuređene, bez plažnog mobilijara i ugostiteljske ponude.

“Nećemo dozvoliti da nam se ponovi prošla sezona. Ukoliko Adriatic properties ponovo ne uredi kupališta, to ćemo uraditi mi, kako bi ih koristili mještani i turisti”, kaže za RSE Blažo Rađenović iz “Morskog dobra”, preduzeća koje gazduje obalom.

Dodaje da im je Adriatic Properties platio prošlogodišnji zakup koji je za četiri kupališta iznosio oko 75.000 eura, bez PDV-a.

Izvor:Radio Slobodna Evropa

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.