office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Evo koja je evropska zemlja proglašena najboljom destinacijom za kupanje

Izvještaj koji je ove sedmice objavila Evropska agencija za životnu sredinu ustanovio je koja zemlja Starog kontinenta ima najčistije vode i predstavlja najbolju destinaciju za kupanje te je Austrija zauzela prvo mjesto na listi, a prate je Malta, Grčka i Hrvatska.

Kvalitet evropskih voda pogodnih za kupanje dramatično se poboljšao posljednjih decenija, a novi izvještaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) otkriva da je skoro 85 posto njenih kupališta sada rangirano kao “odlično”.

Godišnji izvještaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i obalnih mjesta za kupanje u zemljama članicama EU, Albaniji i Švicarskoj 2021. Velika Britanija, nakon što je napustila EU, po prvi put je izostala iz izvještaja.

Austrija bez izlaza na more, poznata po brojnim prekrasnim jezerima, uključujući alpske vode jezera Achen u Tirolu i smaragdno nijansiranog Weissen jezera, nalazi se na vrhu ljestvice, te je 97,7 posto njenih voda proglašeno odličnim.

Odmah iza nje na vrhu liste su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Danska i Njemačka su ostale zemlje u kojima je od devet od 10 lokacija i više dobilo najbolju ocjenu.

Portugal je na 10. mjestu sa 88,5 posto, dok je Italija (87,9 posto) i Španija (87,4 posto) na 12. odnosno 13. mjestu.

Turistička žarišta Francuske zaostaju dalje na rang listi, sa 75,7 posto, dok je Poljska najniže rangirana sa samo 44,5 posto – iza Slovačke sa 50 posto i Mađarske sa 60,2 posto.

Procjenu je sastavila Evropska agencija za životnu sredinu u saradnji sa Evropskom komisijom. Lokalne i nacionalne vlasti uzimale su uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale ih na vrste bakterija koje ukazuju na zagađenje iz kanalizacije i uzgoj stoke.

Vode su tada označene ocjenama “odlično”, “dobro”, “dovoljno” ili “loše”, prema standardima Evropske unije.

Izvor:Klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.