office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Francuska nevakcinisanim osobama zakonski zabranila pristup restoranima i javnom prijevozu

Nakon tri dana burnih debata podstaknutih kontroverznim primjedbama predsjednika Emmanuela Macrona, francuska skupština odobrila je u četvrtak nacrt zakona kojim bi se zdravstvena propusnica zemlje transformisala u strožiju “propusnicu za vakcinu”.

Zakon je usvojen sa 214 glasova za, 93 protiv i 27 uzdržanih. Još uvijek treba da prođe u Senatu, koji bi ga trebao razmotriti početkom sljedeće sedmice. Macronova vlada želi da nove mjere stupe na snagu 15. januara, ali će implementacija vjerovatno biti odgođena nakon rasprave u skupštini.

Prema zakonu, osobe starije od 12 godina morat će dokazati svoj vakcinalni status kako bi pristupile restoranima i barovima, kulturnim objektima ili međuregionalnom javnom prijevozu.

Negativan test na koronavirus više neće biti dovoljan, osim za pristup zdravstvenim ustanovama i uslugama.

Usvajanje zakona došlo je usljed kontroverzi nakon što je Macron u utorak rekao da je njegova strategija borbe protiv pandemije bila da “razljuti” nevakcinisane sve većim ograničenjima kako bi ih uvjerio da se vakcinišu.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.