office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

gfnhjgftnhjtr

Predivni grad Split jedan je od najljepših gradova Dalmacije i cijene Hrvatske.

Split je neformalni glavni, a ujedno najveći grad Dalmacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ujedno i urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije. Split jei drugi po veličini grad u Hrvatskoj i administrativno središte Splitsko-dalmatinske županije.

Službeno, Split je star više od 1700 godina, međutim, postoje arheološki nalazi koji zadiru u dublju historiju, a jasni su dokazi naseljenosti poluotoka.

Prema popisu stanovništva, iz 2011. godine Split ima 178.192 stanovnika, što je skoro 40 posto stanovnika Splitsko dalmatinske županije (455.242 stanovnika), odnosno nešto više od 4 posto ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske (4.290.612 stanovnika).

Split je smješten na jadranskoj obali, u srednjoj Dalmaciji, na Splitskom (Marjanskom) poluotoku. Premda s tri strane okružen morem, Split je obilježen i okolnim planinama, Mosorom na sjeveroistoku, Kozjakom na sjeverozapadu te brdom Marjan, jednom od najvažnijih gradskih simbola, na zapadnom dijelu poluostrva – u blizini stare gradske jezgre. Split okružuju ostrva Brač, Hvar, Šolta i Čiovo.

Vežemo ga za stare Grke i koloniju Aspalathos, ilirsko pleme Delmate i konačno, za rimskog cara Dioklecijana koji je udario današnjem Splitu temelje izgradivši palaču nalik rimskoj vojnoj utvrdi, tik uz Jadransko more. Historijska jezgra grada je od 1979. godine uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine i pravi je magnet za brojne turiste.

Grad je stalno nastanjen hiljadama godina, počevši od Rimljana, a potom bizantinci, Hrvati, Mlečani, a napokon Austrijanci koji su otišli 1918. godine.

Smješten na poluotoku u podnožju brda Marjan, a zaštićen planinama Kozjakom i Mosorom, Split se polako iz tranzitnog centra pretvara u mjesto za odmor.

Split je i grad sporta za koji njegovi stanovnici vole reći da je ‘najsportskiji grad na svijetu’, domaćin niza velikih sportskih manifestacija, dom klubova koji su se okitili brojnim nacionalnim i međunarodnim titulama, mjesto odakle su potekli brojni vrhunski sportisti, osvajači svjetskih i olimpijskih medalja.

Split nudi smještaj u sve većem broju luksuznih hotela, vilama i apartmanima; u gastronomskim specijalitetima može se uživati u restoranima svjetskog štiha i u autentičnim dalmatinskim konobama. Noćni život nudi ponešto za svakoga, od diskoteka, pomodnih barova i casina preko alternativnih gaža i tematskih kafića suvremene umjetnosti.

Nadaleko čuvena Riva mjesto je sastajanja svih Splićana, spoj prošlosti i sadašnjosti, mjesto gdje su stari pričali morske priče i ogovarali susjede temperamentom i dišpetom kakvog poznaje samo Split.

Split posljednjih godina postaje sve popularnije turističko odredište. Prema podacima ECM-a, organizacije koja okuplja oko 120 velikih turističkih gradova Europe, Split je imao najveći godišnji postotak rasta broja dolazaka i noćenja turista. Postao je turistička hit destinacija, posebno mladih te postao turistički šampion Hrvatske. Prosjek zadržavanja turista u Splitu je 3,5 dana. Najviše ih dolazi iz Njemačke. Slijede Britanci i Francuzi te Talijani, potom gosti iz SAD-a i Australije.

Sa skoro milijun ostvarenih noćenja turista godišnje Split je zakoračio na europsku i svjetsku turističku pozornicu traženih destinacija. Dovršenjem započetih te izgradnjom novih hotelskih kapaciteta, Split će se jače pozicionirati na tržištima kongresnog, sportskog, rekreacijskog i kulturnog turizma. Tako bi za 10-ak godina mogao doseći 2 milijuna noćenja.

U prometnom smislu Split je i dalje najznačajnije čvorište, a nova kvaliteta je došla izgradnjom autoceste do Zagreba. Važnost položaja Splita na sjecištu svih vrsta prijevoza (brodski, cestovni, željeznički i zračni) potvrđuje i činjenica da zračna luka obara povijesne rekorde u broju putnika, a gradska luka s prometom od preko četiri milijuna putnika treća je luka na Mediteranu.

Klima

Split ima sredozemnu klimu, koju karakteriziraju suha i vruća ljeta i prohladne, ali umjerene i vlažne zime. Prosječna temperatura zraka najtoplijeg mjeseca viša je od 22°C, a najhladnijeg viša od 4°C.

You must be logged in to post a comment.