office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Gulhane Park

Gulhane Park je smješten između četvrti Sirkeci i Sultanahmet u okrugu Fatih. Gulhane Park jedan je od najljepših parkova u Istanbulu i za turiste i za mještane. „Gulhane“ na turskom znači „dom ruža“.

Za vrijeme Vizantije, u parku Gulhane nalazila su se vojna skladišta i kasarne. A za vrijeme Osmanlija, park je služio kao mjesto proslava i ceremonija, kao i zaklon tvrđave i glavni vrt za palaču Topkapi.

Park Gulhane otvoren je za javnost 1912., a 1955. u parku Gulhane izgrađen je zoološki vrt. Nakon toga zoološki vrt se zbog problema sa održavanjem preselio u Ankaru.

Danas je Gulhane Park popularan park i za turiste i za lokalno stanovništvo. Park pokriva ogromnu površinu. Postoji mnoštvo vrlo lijepih vrtova, drveća, bazena i kafića na otvorenom s impresivnim pogledom na Bosfor.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Mnogobrojni turisti prolaze kroz park i obilaze druga mjesta u kvartu Sultanahmet, uključujući palaču Topkapi, Plavu džamiju, Aja Sofiju, Cisternu bazilike i hipodrom. Na samom ulazu u park može biti gužve, pa se zaputite dublje u park da nađete mirno mjesto.

Pogledajte video :


   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''