office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Hrvatski državljani od danas mogu u SAD bez vize uz jedan uslov

Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u Sjedinjene Američke Države putuju bez vize, saopćeno je iz američke ambasade u Zagrebu.

Ova odluka Elektroničkog sistema za odobravanje putovanja (ESTA) se odnosi na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana.

Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne saradnje dviju zemalja, poručuju iz ambasade.

“Nevjerojatno smo zadovoljni što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza”, rekao je otpravnik poslova američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming, prenosi Jutarnji list.

Kaže da je ovo bio dug, ali važan proces.

“Pozdravljamo napore hrvatske Vlade da ispuni stroge zahtjeve našeg programa”, izjavio je Fleming.

Program izuzeće od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u saopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Autorizacije koje budu ishodovane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine. Putnici s već izdanim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.