office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Izvori

Izvori žive vode po kojima je naselje dobilo ime nalaze se tik uz more i na razini površine mora, ali i pored toga u njima izvire čista pitka voda. Izvore su sve do nedavno koristili žitelji Poreštine i unutrašnje Istre, budući da nikada ne presušuju. Po vodu se ovdje dolazilo zaprežnim kolima.

Od ovih je izvora – izgrađenim vodovodom koji je djelomice bio ukopan kao tunel u zemlji i koji je dijelom, kažu arheolozi, danas vidljiv – voda dolazila do prostrane i raskošne rimske vile na prevlaci rta Zorna u Zelenoj laguni. Podignuta je u 2. stoljeću, a imala je, među ostalim, dva peristila i raskošno uređene terme.

Gat luke nije služio samo žiteljima vile, već i za opskrbu vodom brodova koji su plovili uz zapadnu obalu Istre. Tu se nalazila vodovodna stanica s bazenima koji su se punili slatkom vodom iz Funtane. Brodovi, naime, nisu mogli pristati u plitkoj dražici kod izvora.

Jedan izvor u Funtani nosi naziv Perila jer su na njemu žene dolazile prati rublje.

Tačnu lokaciju pogledajte na mapi.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.