office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jeste li posjetili Japodske otoke, zelenu oazu na rijeci Uni?

Japodski otoci su jedna od najljepših turističkih destinacija koju nudi Krajina, a smješteni su na rijeci Uni nedaleko od Bihaća, u naselju Račić. Pored nevjerovatne prirode, Japodski otoci nude niz sadržaja od prozirne kupole za spavanje, kućica na drveću, prostora za kampovanje, ali i nezaobilaznog raftinga.

Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, okruženo zelenilom uz rijeku Unu. Pet riječnih otoka povezani su pomoću drvenih mostića, a iz zračne perspektive kreiraju oblik koji podsjeća na srce.

Uz sve prirodne ljepote i životinje koje možete sresti u ovom okruženju smještaj koji nude Japodski otoci, posebno oduševljava.

Kućice na drvetu će vas vratiti u djetinjstvo, tu su i pravi luksuzni drveni bungalovi, a možete ponijeti i vlastiti šator.

Međutim, ono što posljednjih dana privlači najviše pažnje jeste prozirna kupola za spavanje, koja nudi prepoznatljivu turističku opciju glamuroznog ili luksuznog kampovanja pod nazivom “glamping”.

Ovaj način odmora osvojio je sve koji tokom svog odmora žele smještaj koji će ih dodatno povezati s prirodom i okruženjem.

Japodski otoci pored toga sadrže i uređeni parking, restoran ispod kojeg čujete šuštanje rijeke, kao i beach bar.

Također, uz rijeku Unu su postavljene i viseće ležaljke koje nude poseban pogled na njene tirkizne nijanse.

U skladu s prirodnom ravnotežom, svi su objekti pretežno drveni, a planiraju i rekonstrukciju japodskog naselja, onakvog kakvo je nekad postojalo na ovim prostorima.

Još jedna interesantna stvar vezana za ovu lokaciju jeste sam naziv – Japodi – po kojima su otoci dobili ime predstavljaju grupu ilirskih plemena, koja je tokom srednjeg vijeka nastanjivala teritoriju današnje srednje Hrvatske, ali i područje Bihaćke doline i okolinu rijeke Une.

Zanimljivo je da su bili većinski mnogobožački narod, a nadomak Bihaća se mogu pronaći i ruševine hrama Vodenboga Bindusa, njihovog vrhovnog Boga.Japodski otoci predstavljaju unikatnu kombinaciju prirodnih ljepota i kulturno-historijskog naslijeđa te ne čudi kako su jedna od najljepših turističkih destinacija ovog područja. (Klix)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.