office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jeste li vidjeli ledeni grad u Kini? Izgleda kao iz bajke, na njega je potrošeno 500 miliona dolara

Kineski grad Harbin već je godinama jedno od najposjećenijih zimskih turističkih odredišta i pravi raj za fotografe.

Na Međunarodnom festival skupltura od leda i snijega koji se tamo održava, moći ćete vidjeti neke od najimpozantnijih skupltura koje podsjećaju na pravi ledeni grad. Za oko 500 miliona dolara (više od 892 miliona KM) vrijednu izgradnju bila je potrebno oko mjesec, a dva će trebati da se sve skulpture otope.

Snježne i ledene skulture u Harbinu napravljene su od ledenih blokova uzetih sa smrznute površine rijeke Songhua. Koriste se razne vrste pila za rezanje leda i šiljci za led. Kako bi napravili prozirne ledene blokove poput stakla, koristi se deionizirana voda.

Raznobojna svjetla koja ukrašavaju festival ustvari daju boju ledu i tako ovaj snježni prizor čine još ljepšim. Skulpture uključuju zgrade i spomenike različitih arhitektonskih tipova i stilova, životinje, ljude i mitska stvorenja, ledene tobogane i još mnogo toga.

Međunarodni festival skupltura od leda i snijega sastoji se od brojnih takmičenja u izrađivanju ledenih skulptura, zimskog ribolova, puštanja ledenih lampiona, klizanja, jedrenja na ledu, sanjkanja, hokeja i nogometa na ledu, brzog klizanja, takmičenja u skijaškom trčanju i alpskom skijanju i ostalih aktivnosti koje obično traju od 20. decembra do februara. Zvanično otvorenje festivala je 5. februara.

Festival u Harbinu jedan je od četiri najveća svjetska festivala leda i snijega, zajedno s japanskim Sapporo Snow Festivalom, kanadskim Zimskim karnevalom grada Quebeca i norveškim Skijaškim festivalom.

Prosječna temperatura ljeti u Harbinu je 21,2 °C, a zimi –16,8 °C. Najnižeg godišnjeg nivoa temperature idu i do -25 °C, javlja Baustela.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.