office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mladunče delfina spašeno u Boki Kotorskoj nakon što su roditelji “pozvali” upomoć

Tehnička ekipa Instituta za biologiju mora u Boki Kotorskoj je spasila mladunče delfina nakon što su roditelji “pozvali” upomoć.

Rukovodilac Akvarijuma Boka u Institutu za biologiju mora Mirko Đurović kazao je za portal RTCG da je riječ o dobrim delfinima (tursiops truncatus), koji su često viđeni u zaljevu. Dodao je da je sasvim uobičajeno da delfini traže pomoć ljudi.

“To najviše zavisi od posmatrača, koji treba da primijeti neobično ponašanje delfina. To većinom mogu samo ljudi sa mora i iskusniji ribari”, objasnio je.

Domar u Institutu za biologiju mora Vijeko Barić je prvi primijetio da se odrasli par delfina ponaša čudno.

“Moje radne prostorije se nalaze odmah uz more. Primijetio sam da su delfini došli uz kraj. Vidim – kačaju, motaju se dva delfina, jedan odlazi i dolazi. Zapravo jedan stoji, a drugi zaranja i izranja pored njega. Shvatio sam da se jedan od delfina zapleo u mrežu”, rekao je Barić za Radio Tivat.

Baštovan i kapetan istraživačkog broda su odlučili pomoći Bariću te su ubrzo isplovili.

Barić je naveo da su delfini sjmeru instituta odvukli senj od mreže popunice u koju se zaplelo njihovo mladunče, a koju su podigli sa dubine od oko 17 metara, prenosi portal RTCG.

“Vidio sam senj, povukli smo mrežu i uspjeli da oslobodimo mladunče, koje nije bilo povređeno. Kada smo ga oslobodili, roditelji su ga bukvalno uzeli u zagrljaj, a otac nam je uputio krik koji se ne usudim ponoviti jer bih ga pokvario svojim glasom. Pamtit ću to do kraja života. Za nas su izvodili neki svoj ples. To je trajalo sigurno dva minuta. Onda su nas još jednom pozdravili i otplivali svojim putem”, kazao je Vijeko.

Izvor:RTCG

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.