office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mostar se našao na listi najljepših malih gradova Evrope

CNN je nedavno predstavio listu najljepših malih gradova Evrope, a u konkurenciji se našao i Mostar, koji je predstavljen kroz Stari most kao jednu od najpoznatijih znamenitosti Balkana, ali i kao jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

Kako piše CNN, mali gradovi na kontinentu osvajaju svojom prekrasnom arhitekturom i velikim dijelom kulture koju ćete naći u velikim gradovima, ali uz manje gužve.

Spisak najljepših malih gradova, na kojem se našao i Mostar, obuhvata destinacije poput skromnih ribarskih gradova ili srednjovjekovnih utvrđenja na vrhovima planina.

“Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture”, piše CNN.

Istakli su da je most jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, pomenuli tradicionalne skokove, kao i činjenicu da je Mostar danas stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

“Most su u novembru 1993. godine srušile hrvatske snage tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan kao jednodnevni izlet iz Dubrovnika u susjednoj Hrvatskoj”, navodi se dalje u tekstu.

Pored Mostara, na listi se našao i jedan grad iz Hrvatske – Korčula, s istoimenog otoka, za koji su napisali: “Grad svjetske klase, s blistavo bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo svuda unaokolo i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje vladali stoljećima.”

Tu je i Giethoorn u Holandiji, koji zovu nizozemskom Venecijom, uz bezbroj vodenih kanala, ali i znatno manje turista.

Izdvojili su i portugalski Guimaraes, koji je proglašen prvom prijestolnicom zemlje u 12. vijeku, a njegovo srednjovjekovno jezgro ostalo je uglavnom netaknuto.

Na listi su se našli i Roscoff u Francuskoj, Anghiari i Mazara del Vallo u Italiji, Nafplio u Grčkoj, njemački Dinkelsbühl, irski Kenmare, kao i Piran u Sloveniji.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.