office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Nakon rekordne suše u Španiji isplivalo “selo duhova” koje je potopljeno izgradnjom brane (VIDEO)

Selo Aceredo sa sjeverozapada Španije “isplivalo” je nakon velike suše koja je skoro ispraznila rezervoar na špansko-portugalskoj granici privlačeći gomile turista svojim jezivim, sivim ruševinama.

Sa rezervoarom na 15 posto svog kapaciteta, još jednom se otkrivaju detalji o životu koji je “zamrznut” 1992. godine, kada je selo Aceredo u španskoj sjeverozapadnoj regiji Galicija potopljeno kako bi se stvorio rezervoar Alto Lindoso.

“Kao da gledam film. Osjećam se tužno”, rekao je 65-godišnji penzioner Maximino Perez Romero iz Corune.

Šetajući po blatnjavom tlu ispucalom sušom na pojedinim mjestima, posjetioci su zatekli djelimično urušene krovove, cigle i drvene ruševine koje su nekada činile vrata ili grede, pa čak i česmu s vodom koja još uvijek curi iz zahrđale cijevi.

Gajbe s praznim pivskim flašama bile su naslagane pored nekadašnjeg kafića, a uništen i zahrđao stari automobil parkiran je pored kamenog zida. Snimci dronom pokazuju zapuštene zgrade.

María del Carmen Yañez, gradonačelnica vijeća Lobios, čiji je Aceredo dio, razlog za ovakvu situaciju pronašla je u nedostatku padavina posljednjih mjeseci, posebno u januaru, ali i u, kako je rekla, “prilično agresivnoj eksploataciji” portugalske elektroenergetske kompanije EDP, koja upravlja rezervoarom.

Portugalska vlada je 1. februara naredila da šest brana, uključujući Alto Lindoso, gotovo obustave korištenje vode za proizvodnju električne energije i navodnjavanje, zbog sve veće suše.

Pitanja o održivosti akumulacija nisu nova. Prošle godine, nekoliko španskih sela žalilo se na to kako ih elektroprivreda koristi nakon brzog povlačenja iz jezera Iberdrola u zapadnoj Španiji. Kompanija je saopštila da poštuje pravila.

Podaci ministarstva životne sredine pokazuju da su rezervoari u Španiji na 44 posto svog kapaciteta, znatno ispod prosjeka od oko 61 posto tokom posljednje decenije, ali i dalje iznad nivoa registrovanih u suši 2018. godine. Izvor iz ministarstva rekao je da nagovještaji suše pokazuju potencijalno pogoršanje u narednim sedmicama, ali još nisu otkrili generalni problem u cijeloj zemlji.

Izvor:Klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.