office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Nijemci “okupirali” hrvatsku obalu – objavljen turistički presek

U prvih osam meseci ove godine u Hrvatskoj je bilo turista iz više od 70 zemalja, pri čemu je manje dolazaka i noćenja bilo samo iz Indonezije, Koreje, Kine i Japana.

Ubedljivo najviše turista je došlo iz Nemačke, pokazala je analiza Hrvatske turističke zajednice iz sistema eVisitor i eCrew.

U dosadašnjem periodu godine u Hrvatskoj je bilo 2,1 milion turista iz Nemačke i oni su ostvarili skoro 16 miliona noćenja.

Nakon njih, najbrojniji su bili domaći turisti – 1,7 miliona sa 10,1 miliona noćenja.

Što se tiče stranih turista, nakon Nemaca su najbrojniji Slovenci (7.9 miliona noćenja), Poljaci (5.7 miliona noćenja) i Austrijanci (4,8 miliona noćenja).

Potom slede posetioci iz Češke (4,5 miliona noćenja) i Mađarske (2,3 miliona noćenja),

Turisti iz Austrije i Slovačke su ostvarili 100 odsto noćenja u odnosu na prošlu godinu, a najveći porast od čak 212.4 odsto ostvarili su posetioci iz Holandije sa 1,8 milion noćenja.

Iako ni domaći ni strani turisti nisu dostigli rezultate iz 2019. godine, primećuje se veliki porast noćenja turista iz Kuvajta, SAD-a i Rusije.

Turska je jedina zemlja iz koje je došlo više turista, za šest odsto, koji su ostvarili manje noćenja nego prošle godine, za 15 odsto.

Zanimljivo je da se ove godine beleži porast turista iz zemalja sa severa Evrope – Litvanije, Letonije, Estonije i Islanda, kao i da je primetan porast noćenja posetilaca iz Francuske i Španije. (b92)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.