office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Njemačka postupno ukida sve mjere, ostaje samo nošenje maski

Nakon 20. marta u Njemačkoj bi trebao prestati važiti najveći broj mjera ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa s izuzetkom nošenja maski. Ovo je odlučeno na sastanku predstavnika saveznih vlasti i saveznih pokrajina u srijedu u Berlinu.

“Sada možemo s više optimizma gledati u budućnost nego što smo to mogli posljednjih nekoliko sedmica. Mislim da smo nakon duge dvije godine zaslužili da stvari krenu nabolje i čini se da se upravo to i događa”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Scholz je istaknuo kako se radi o velikom danu u dosadašnjem toku pandemije.

“Njemačka je u usporedbi s ostalim zemljama dobro prošla kroz omikron val pandemije. Vrhunac ovog vala je iza nas”, rekao je on.

Popuštanje mjera u Njemačkoj planirano je u tri faze. U prvoj fazi, koja bi trebala uslijediti već u sljedećim danima, ublažavaju se mjere za vakcinisane i one koji su preboljeli virus koje se tiču okupljanja u privatnom krugu. Isto tako bi u ovoj prvoj fazi trebala biti ukinuta i ograničenja ulaska u maloprodajne objekte.

Na snazi za trgovine, javni prijevoz i sve zatvorene javne objekte i dalje ostaje obveza nošenja maski.

Druga faza bi trebala uslijediti nakon 4. marta, kada bi u ugostiteljskim objektima i hotelima trebalo biti uvedeno tzv. 3G pravilo, što znači da je ulaz dozvoljen onima koji su vakcinisani, preboljeli virus ili su svježe negativno testirani.

Do sada su u ugostiteljske objekte mogli ulaziti samo oni koji su vakcnisani ili preboljeli koronavirus, a u većini saveznih pokrajina još je bio potreban i dodatni negativni test ili potvrda o trećem vakcinisanju.

U trećoj fazi od 20. marta trebale bi biti ukinute sve preostale mjere zaštite, s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.(Klix)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.