office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Planirate putovati u Istanbul? Pogledajte kako spojiti HES kod sa Istanbul karticom

Svi putnici koji ulaze u Tursku dužni su prije ulaska u zemlju ispuniti  prijavni obrazac. Obrazac sadrži podatke o identitetu, adresi stanovanja i personalne podatake putnika. Svi putnici su dužni ispuniti obrazac, ne stariji od 72 sata prije njihovog polaska na put.

Pomoću podataka koje putnici popunjavaju mogu stvoriti personalizirani “HES kod”. Ovim informacijama želi se ljudima omogućiti pristup različitim sadržajima, stoga je vrlo važno da  podaci koji su ispunjeni budu tačni.

Da biste ispunili formular posjetite stranicu ministarstva zdravlja Turske: https://register.health.gov.tr/

Najranije 72 sata prije ulaska u Tursku potrebno je dobiti HES kod.

Istanbul card (kartica javnog prevoza) više ne može koristiti više lica, znači može samo jedna osoba i uslov za korištenje Istanbul card je povezivanje HES koda sa njom.

Povezivanje morate završiti kada dođete u Istanbul. Istanbul karticu najbolje kupite na trafici i od osobe koja vam proda karticu zatražite da izvrši registraciju i  spoji karticu  sa vašim HES kodom. Ova usluga se dodatno naplaćuje. A možete zamoliti i na recepciji hotela da vam spoje karticu sa kodom. U većini slučajeva ljubazno osoblje učiniti će vam ovu uslugu.

Istanbul karticu možete kupiti i na automatu pa ako imate dostupan internet sami posjetite sajt www.kisisellestirme.istanbulkart.istanbul i izvršite registraciju i povezivanje HES koda sa karticom javnog prevoza. Ukoliko ste probali kliknuti na link vidjet ćete da ne radi, razlog tome je što radi samo u Istanbulu.

HES kod vam mogu tražiti na granici u muzejima, restoranima, kaficima, bilo gdje i veoma je bitno da uvijek nosite sa sobom ovaj kod. Za svaki slučaj imajte ga i na telefonu i na papiru.

Nadamo se da vam ovo ne zvuči komplikovano. Ako se ipak ne želite ‘mučiti’ sa povezivanjem Istanbul kartice i HES koda uvijek možete koristiti karticu za jednu vožnju.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.