office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Prelijepi gradovi koji bi mogli da budu pod vodom do 2030. godine

Globalno zagrijavanje je jedna od gorućih tema na svjetskom nivou, a opet, nije svima očigledna i toliko jasna pred očima, možda jer nisu najdirektnije pogođeni posljedicama. Međutim, ukoliko se nalazite u gradu koji bi mogao da za manje od 10 godina bude pod vodom, sigurno biste dobro razmislili o ovom problemu.

Sajt Climate Central bavi se baš ovakvim temama i pravi mape koje pokazuju koji gradovi bi se mogli naći pod vodom zbog porasta u nivoima mora i okeana. Mape su zasnovane na podacima o zagađenju, porastu temperature i promjeni nivoa vodenih površina i predviđaju šta se može desiti ukoliko ne dođe do većih promjena. Naravno, u igri je puno varijabli i nadamo se da se to neće zaista desiti, ali ovi gradovi mogli bi da budu u ozbiljnim problemima, pišu na sajtu City Magazine.

Amsterdam

Cijela Holandija vrlo je blizu nivou mora, a to najviše važi za Amsterdam, Roterdam i Hag. Poznati su po sistemu kanala, navodnjavanja i odbrana od poplava koji su veoma bitni, a čini se da će tek imati važnu ulogu. Vjerujemo da Holanđani uveliko rade analizu i poboljšanje svojih sistema i da će se izboriti sa ovim problemom.

Nju Orleans

Uprkos tome što leži na obali zaliva, čini se da mnogo više opasnosti gradu prijeti od tri okolna jezera. Postoje sistemi odbrane bez kojih bi situacija već bila gora, tako da je očigledno da oni djeluju.

Međutim, kao grad koji je već pretrpio dosta neprilika i prirodnih nepogoda, Nju Orleans mora po svaku cijenu da spriječi još jednu takvu situaciju.

Kolkata

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Kolkata (@visit_kolkata)

Indijski grad, koji je do ove godine nosio naziv Kalkuta, i njegovo okruženje vijekovima su uživali u plodnom tlu, mogućnostima za pomorsku trgovinu sa ostatkom svijeta i izobilju raznih sastojaka.

Međutim, monsuni su veliki problem jer donose puno kiše, a sve je manje zemljišta koje bi moglo da ih upije, tako da će za cijelu ovu oblast morati da se pronađe neko dugoročno rješenje u borbi protiv poplava.

Venecija

Ne samo da rastu nivoi vode već i sama Venecija tone dva milimetra godišnje. Već se dešavalo da grad ima problema zbog poplava i krenuli su da uvode niz mjera kako bi to ublažili, ali klimatske promjene im ne pomažu previše.

Borba sa ovim problemom sve je skuplja i teža, zbog čega su mnogi starosjedeoci već prodali imovinu i napustili grad.

Bangkok

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleliro (@alelironi)

Prema jednom istraživanju iz prošle godine, tajlandska prijestonica mogla bi da bude najpogođenija klimatskim promjenama na svijetu. Ovaj grad je na samo 1,5 m iznad nivoa mora i takođe tone, ali dva do tri centimetra godišnje. Osim toga, izgrađen je na zemljištu punom gline koje je još osetljivije kada su u pitanju poplave. Predviđa se da bi priobalne oblasti i aerodrom Suvarnabumi mogli da budu potopljeni u narednih nekoliko godina.

Izvor:City Magazine, Nova S

 

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.