office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Qantas uspostavlja direktnu liniju Sydney – London, najduži putnički let na svijetu

Aviokompanija Qantas je najavila da će od ljeta 2025. godine uspostaviti dikrektne linije iz Sydneya do Londona i New Yorka.

Australska kompanija je kupila novu flotu Airbus A350-1000 putničkih aviona koji mogu obaviti direktan let do bilo kojeg grada na svijetu. Direktni letovi između Sydneyja i Londona bit će uvedeni krajem 2025. godine, a trajat će 20 sati. To će ujedno biti i najduži putnički let na svijetu.

Inače, linija između Sydneyja i Londona uvedena je 1947. godine, a trajala je oko 58 sati zbog čak sedam slijetanja.

“Ovo je posljednja granica i finalno rješenje za tiraniju daljine”, izjavio je direktor Qantasa Alan Joyce.

Qantas na ovom planu pod nazivom Project Sunrise radi već pet godina, ali je implementacija odgođena zbog pandemije koronavirusa. Godine 2018. je uveden direktni let između Londona i Pertha koji traje 17 sati, dok je 2019. godine obavljeno niz testnih letova s australske istočne obale do Velike Britanije i New Yorka.

Flota od 12 novih aviona će biti isporučena u 2025. godini, a ostali do 2028. godine.

Koliko će karta koštati, zasad nije poznato. Svaki avion će moći primiti 238 putnika, a 40 posto kapaciteta će činiti premium sjedišta. Iz Qantasa su rekli da će sjedišta ponuditi više prostora nego standardna.

Putnici će imati pristup posebnoj zoni u centru aviona gdje će moći dobiti grickalice ili jednostavno prošetati kako bi lakše podnijeli putovanje od 20 sati.

Trenutno Qantas ima direktnu liniju između grada Darwina i Londona, a avioni Boeing 787 lete 17, odnosno 16 sati u povratku.(Klix)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.