office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ryanair će iz Sarajeva letjeti za Milano, Brisel, London, Memmingen i Geteborg

Predstavnici najveće evropske niskobudžetne aviokompanije Ryanair i Međunarodnog aerodroma u Sarajevu su zajedničkom konferencijom za medije predstavili planove buduće saradnje, najavljujući nove destinacije koje će biti dostupne od aprila. Ovom prilikom, Ryanair će proširiti svoje letove iz Sarajeva na pet atraktivnih destinacija: Geteborg, London, Brisel, Memmingen i Milano, a cijene karata će startovati od 30 eura.

Direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić, izrazio je zadovoljstvo što će Sarajevo postati polazna tačka za jednu od najvećih evropskih aviokompanija. Bajić je naglasio impresivne brojke Ryanaira, koji posluje u 40 država, na 230 aerodroma, sa preko 3.000 operacija dnevno. Takođe, istakao je da je Ryanair u prethodnoj fiskalnoj godini prevezao impresivnih 183 miliona putnika.

Ova saradnja rezultat je višemjesečnih pregovora između timova Međunarodnog aerodroma u Sarajevu i Ryanaira, uz podršku premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, premijera KS Nihada Uka, te resornih ministarstava. Bajić je zahvalio direktoru Ryanaira i menadžmentu kompanije na prepoznavanju potencijala sarajevskog aerodroma za poslovnu saradnju, ističući namjeru da zadrže lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini te nastave s izgradnjom infrastrukture.

Premijer FBiH Nermin Nikšić izrazio je nadu da će se broj destinacija proširiti kako bi se privukao veći broj turista u zemlju. Nihad Uk, premijer KS, izrazio je zadovoljstvo dolaskom najveće evropske aviokompanije, najavljujući planove za proširenje ponude letova sa dodatnih 10-15 destinacija od proljeća.

Direktor Ryanaira, Jason McGuinness, nazvao je ovaj događaj “jednim od dobrih dana” i izrazio radost zbog najave pet novih ruta koje će omogućiti putovanje 200.000 putnika godišnje iz Sarajeva. McGuinness je naglasio da je Ryanair prošle godine prevezao 180 miliona putnika, što je 20 posto više u odnosu na period prije pandemije koronavirusa. Takođe, istakao je reputaciju kompanije kao najbrže rastuće aviokompanije koja vrši operacije tačno i pouzdano, s čak 3.300 letova dnevno.

You must be logged in to post a comment.