office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

S kojom vakcinom možete da putujete u Njemačku?

Šta vam je sve potrebno za ulazak u zemlju, da li možete svuda da se krećete i kakva pravila važe za turiste, saznajte u nastavku.

Epidemiološka situacija u Njemačkoj se, kao i u većem dijelu Evrope pogoršala u posljednje vrijeme.

Savezna Republika Njemačka je mnoge zemlje označila područjem visokog rizika zaraze koronavirusom.

Na ovoj listi se pored Srbije nalaze i Austrija, Belgija, Grčka, Holandija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina,Crna Gora i Severna Makedonija.

Stoga je uvedena obavezna elektronska prijava dolaska i kućni karantin (u trajanju od 10 dana, koji može da se skrati poslije petog dana uz negativan test).

U zemlju možete da uđete uz negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brz antigenski test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o vakcinaciji ili potvrde o preleženom koronavriusu.

Njemačka priznaje sledeće vakcine: Fajzer, Modernu, AstraZeneku i Džonson i Džonson,a neophodno je da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Ova pravila će važiti sigurno do 15. januara 2022. godine.

Deci ispod 12 godina je dozvoljen ulazak u Njemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji makar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Za decu je obavezan petodnevni karantin i bitno je napomenuti da je i za njih obavezan digitalni obrazac prije putovanja.

U Njemačkoj možete slobodno da se krećete svuda, osim u Saksoniji gde su do 12. decembra zabranjena turistička putovanja. U ovoj pokrajini su dozvoljena samo poslovna putovanja, a slično je i u dijelovima Bavarske.

Zato se prije puta obavezno raspitajte da li su turistička putovanja dozvoljena u pokrajini u koju dolazite. Informacije o korona propisima u svim njemačkim pokrajinama možete pronaći OVDE.

Što se tiče pravila za turiste, ona se razlikuju od jedne do druge savezne pokrajine, pa čak i od regiona do regiona.

U mnogim pokrajinama, kao što su Berlin, Hamburg, Saksonija i Severna Rajna Vestfalija na mnogim mestima važi takozvano “pravilo 2G”.

To znači da samo vakcinisani i oni koji su preležali virus mogu u restorane, muzeje ili na razne manifestacije. Negativan test nije dovoljan.

Stoga je putnicima koji nisu vakcinisani turistička ponuda ograničena.

S obzirom na dramatičan broj zaraženih koronavirusom, u mnogim dijelovima Njemačke bi narednih dana ili sedmica restriktivne mjere mogle da budu pooštrene.

Mnogi traže da se “pravilo 2G” uvede u celoj zemlji. Turisti bi zato obavezno trebalo da se informišu o epidemiološkoj situaciji, naročito u pokrajini u koju dolaze.

Izvor:b92,rts

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.