office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sedam evropskih gradova koje je bolje da posjetite zimi nego ljeti FOTO

Iako su ovi gradovi lijepi u bilo koje doba godine, ipak posebnu draž imaju u toku zime, dok njihove ljepote otkrivate u toplom kaputu koračajući ulicama prekrivene snijegom

Ukoliko možete da birate kada da posetite slijedeće evropske gradove, preporučujemo vam da to bude u zimskom periodu.

1. Talin (Estonija)

Glavni grad Estonije je kao grad iz bajke. Stari centar grada je ušuškan unutar srednjovijekovnih gradskih zidina, zajedno sa vidikovcima i crvenim krovovima u kaldrmisanim ulicama koje kriju drevne zgrade.

Pijačni trg se nalazi uz staru gradsku opštinu, koja datira iz 1404. godine što je čini najstarijom u baltičkim državama. Tu ćete pronaći prodavnice u kojima se prodaju umjetnički radovi, a između ostalog i dobro poznati patuljci s velikim nosom (tomte ili tontu), koji potiču iz nordijskog folklora.

Tokom zime su aktuelna i klizališta, pored kojih se nalazi pregršit tezgica na kojima se služi kuhano vino ili topla čokolada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ??Visit Tallinn (@visittallinn)

2. Strazburg (Francuska)

 

Mnogi kažu da nijedan grad nije ukrašeniji za Božić od Strazburga, pa tako skoro ne postoji izlog ili ulica koji nemaju novogodišnje rasvjete, ukrase na prozorima ili pijacama.

Dok se oko katedrale i na glavnom trgu nalaze velike božićne pijace, koncentrišite se na one manje u Maloj Francuskoj, starom dijelu starog grada, gdje su kućice od drveta, natkriveni mostovi i mali trgovi koji mu daju poseban ambijent.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ascott Star Rewards (@discoverasr)

3. Stokholm (Švedska)

Gamla Stan, stari grad, palate u i izvan grada, parkovi, ulice, krovovi koji su prekriveni snijegom čine ambijent ovog grada još idiličnijim.

Stokholm je i tokom ljeta divan, ali nekako ima veću draž tokom zime. Ukoliko se u njemu zadesite baš kada snijeg pada, idite pravo u palatu Drotningholm, koja je posebno lijepa kada pada snijeg.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Stockholm (@visitstockholm)

4. Helsinski (Finska)

Još jedan grad iz sjeverne Evrope koji je prosto kao stvoren za zimske praznike.

Park Esplanade  cijeli je osvetljen tokom zimskih noći, a ne propustite priliku da posjetite restoran Kappeli koji se nalazi u tom parku – ljupki kafić s predivnom božićnom dekoracijom i prilično dobrom hranom.

Još jedan divan prizor koji treba da doživite jeste trg ispred Helsinške katedrale.

I još nešto – Finska je poznata kao zemlja sa 5.3 miliona ljudi i 3.3 miliona sauna, pa vam preporučujemo da posjetite neku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EARTH OFFICIAL (@earthofficial)

5. Pariz (Francuska)

Svake zime se u Parizu otvaraju brojna klizališta i bez obzira da li želite da im se pridružite ili ne, posjetite Veliku palatu Jelisejskih polja.

Ambijent je divan, služe se topla pića, rashlađeni šampanjac, a ukoliko ne želite da klizate, možete samo da posmatrate dok drugi klizaju.

6. Edinburg (Škotska)

Glavni grad Škotske je zaista divan u bilo koje doba, pa čak i kada padaju jesenje kiše, ima poseban šarm.

Međutim, zima je idealno vrijeme kada treba da ga posjetite – imaćete priliku da vidite kako Škotlanđani slave Hogmanay.

Pripremite baklju za povorku niz Kraljevu milju i obavezno naučite reči pjesme Auld Lang Syne.

Ukoliko Edinburg posjetite tokom novogodišnjih praznika, 2. januara posjetite Botaničku baštu kako biste u poslednjim terminima videli svjetlosnu stazu.

7. Hamburg (Nemačka)

Ukoliko je zima dovoljno hladna, onda ćete “imati sreće”, pa će se dva jezera koja dominiraju gradskim centrom zalediti, a kada se to dogodi Hamburg postaje grad na ledu.

Šetnja, klizanje, štandovi sa kobasicama i kuhanim vinom učiniće piknik na ledu i boravak u Hamburgu još ljepšim.

Tekst preuzet:b92/putovanja

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.