office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Svi koji nisu hotelski gosti za ulazak u Veneciju morat će platiti 10 eura

Gradska uprava bi time u danima s najvećom gužvom mogla zaraditi i 800.000 eura dnevno budući da karte koštaju i deset eura po osobi

Uvođenjem ulaznica za ulazak u Veneziju od Nove 2022 godine mletački Disneyland je učinio nov korak naprijed ka potpunoj preobrazbi u zabavni park, prije eventualne izgradnje tobogana od vrha Zvonika sv. Marka do bazena higijenske vode, kamufliranoga unutar Canala grandea.

Mjera je usmjerena protiv Talijana i stranaca koji u Veneziju svrate izbjegavajući noćenje i s njime boravišnu taksu. Ako ne plaćaju hotel, ako izbjegavaju preskupe mletačke restorane, ako izbjegnu prijevoz vaporettom, “autobusom” na moru koji naseljeni izvan Venezije plaćaju trostruko skuplje, onda treba naći načina da im se otrgne dram mesa.

Ovisno o gužvi

Ulaznica će zapadati 3-10 eura, ovisno o sezoni i gužvi. Evo jelovnika: uobičajena dnevna cijena bit će 6 eura, ali ako je dan zelen (s malo posjetilaca), onda 3 eura, ako je crven (oveća posjećenost) 8 eura, a ako je crn (velika gužva) 10 eura. Tjedna karta 9-30 eura, naime zbir najskuplja tri od tih sedam dana.

Tko ne plati pa ga ulove, oglobit će ga sa 50-300 eura. Platit će i više ako krivotvori podatke.

Tko dođe do nekog od ulaza u Kraljicu Jadrana, jamačno se neće okrenuti i otići zbog te svote. Zašto da općina i na tome ne ušićari, kad vrhnje ionako ubiru privatnici?

Ovih dana u Veneziju dolazi oko 80.000 ljudi dnevno, kažu turističke vlasti. U gradu gdje se broj stanovnika srozao za mog života sa 150.000 na 50.000. Ovi su dani markirani kao crni. To bi, s obzirom na punu sezonu, donijelo 800.000 eura dnevno općini, bez ikakva ulaganja i truda, osim uređaja za kontrolu ima li ulaznik uredan QR kod (uz, naravno, QR kod da je prost od covida-19).

Pred osobito kritičnim točkama (pretpostavljamo; na ulazima na Trg Sv. Marka i na Rivu degli Schiavoni, dakle našu a ne njihovu) kane postaviti obrtna vrata, kao na stadionima. Uh što to smanjuje gužvu! Samo je premješta…

Uzrujani domaći

Uzrujavaju se domaći: plaćati neće, ali će morati dokazivati da imaju prebivalište prijavljeno u općini Veneziji. Ili školu, ili liječenje, ili posao. Kolateralno će općinski “veliki brat” moći kontrolirati tko je od njih zginuo u satima ili danima kada bi morao biti na poslu.

Kinjiti zarađujući i zarađivati kinjeći – mokri san svake birokracije, ovdje je dignut na visoku razinu.

Doduše, budući da će ulaze trebati najavljivati i ovjeravati kroz Internet, možda će vlasti moći kontrolirati priljev gostiju i izbjeći da po Marzarijama jedni druge gazimo po nogama. Iako pomalo sumnjam da bi se, u tu svrhu, odrekli svojih 10 eura, znamo ih – jahali su nam nad glavom 1420-1797, nekima i dulje, Zadar su razorili 1202, u Saloni su porušili amfiteatar i hramove da bi gradili utvrde (a ljepše fragmente ukrali u Mletke).

Ovih su dana u Veneziji živci ionako napeti. Čeka se definitivno protjerivanje velikih kruzera iz kanala između Sv. Marka i Giudecce. Kapacitet vaporetta smanjen je na 80 posto radi covida, a ni turisti ni domaći nemaju strpljenja čekati sljedeći brod. Mornare guraju, pljuju, tuku – tvrdi CNN-u Danilo Scattolin, sindikalac gradskoga pomorskoga prijevoznog poduzeća.

A još kad dođu provjere i dveri… (Jutarnji)

You must be logged in to post a comment.