office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Turska – Ukida se obavezno nošenje maski, ukida se i korištenje HES koda

Republika Turkiye ukinula je obavezu nošenja maske na otvorenom, uvedenu za zaustavljanje širenja COVID-19, s obzirom na smanjenje broja slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je u srijedu ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca.

“Više ne moramo nositi maske na otvorenom”, rekao je Koca nakon sastanka Državnog odbora za borbu protiv koronavirusa.

Naglasio je i da ako je ventilacija u zatvorenim prostorima adekvatna i ako se mogu poštovati pravila socijalne distance više nije potrebno nositi maske ni u zatvorenom prostoru.

“Ne izbacujemo maske iz naših života, nosimo ih sa sobom da ih stavimo u situacijama kada je to potrebno”, pojasnio je Koca.

Dodao je da je osim toga ukinuto i korištenje HES kodova – sistema Turske za praćenje osoba koje su bile u kontaktu s koronavirusom, što znači da neće više biti potrebni za ulazak u zgrade ili na događaje.

Turska, kao i mnoge druge države širom svijeta, postepeno ublažava epidemiološke mjere, jer opada broj slučajeva koronavirusa, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, kao i zbog uspješnog procesa vakcinacije.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.