office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

U Beču će poštu dostavljati putnici u tramvajima

Bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien istražuje izvodljivost pilot projekta, u okviru kojeg bi dostavu paketnih pošiljki preuzeli putnici u tramvajima. Ovaj ekološki prihvatljiv način dostave mogao bi smanjiti emisije ugljen-dioksida, ali i gradski saobraćaj.

Kupovina putem interneta je tokom pandemije naglo porasla. Stanovnici glavnog grada Austrije godišnje naručuju oko 96 miliona paketa, a gotovo pola milina ljudi svakodnevno koristi tramvaje do posla, škole, pijace i slično. Ukoliko bi ti putnici preuzeli ulogu dostavljača, godišnje bi se moglo uštedjeti oko 20 posto emisija CO2, koji trenutno nastaju transportom paketa.

Kako bi se utvrdila spremnost i zainteresiranost bečkih putnika za ovaj poduhvat, Wiener Linien zajedno sa Frauenhofer Austria vrši studiju izvodljivosti, koja će trajati dva mjeseca.

U slučaju da projekat bude prihvaćen, putem aplikacije će se analizirati svakodnevne relacije učesnika. Zatim će im se predlagati paketne pošiljke, koje je potrebno prevesti, a preuzimanje i dostava pošiljki će se vršiti pomoću QR koda na stanicama javnog prijevoza. Beč je konstantno u potrazi za inovativnim rješenjima, koja mogu doprinijeti povećanju kvalitete života i zaštiti okoliša.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.