office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

U potpunosti iskusite Sarajevo u jedinstvenim kafićima s najljepšim pogledom na grad

Ukoliko ste u posjeti Sarajevu dojam neće biti potpun ukoliko tokom boravka u našem gradu ne izdvojite vrijeme i posjetite neki od vidikovaca ili ugostiteljskih objekata na padinama grada te uživate u jedinstvenom pogledu.

Ljeto je vrijeme kada veliki broj kako domaćih, tako regionalnih, ali i svjetski posjetitelja dođe u naš grad. Iako im posebnu pažnju privlači stara gradska jezgra Baščaršija te ona bude i fokus njihove posjete, nikako ne bi trebali iz svog plana izostaviti padine Sarajeva te doživjeti grad iz druge perspektive.

Brojna su mjesta s kojih možete uživati u jedinstvenom pogledu na grad, od tabija, vidikovaca do kafića na sarajevskim uzvišenjima. U nastavku vam donosimo nekoliko simpatičnih ugostiteljskih objekata u kojima ćete “doživjeti Sarajevo iz ptičije perspektive”.

Kamarija Point of View

Živopisni kafić Kamarija Point of View nalazi se na Jekovcu, nedaleko od Žute Tabije. Osim preslatkog enterijera oduševit će vas i pogled na Sarajevo, a uz to možete popiti omiljeno piće i provesti ugodne i opuštajuće trenutke sa voljenom osobom, prijateljima ili porodicom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kamarija (@caffe.kamarija)

Svoje mjesto u Karamiji ćete pronaći na dvije etaže, na otvorenom i zatvorenom dijelu. Enterijer i okolinu objekta čini kombinacija drvenih i kamenih elemenata koji se smisleno nadopunjuju sa prirodnim okruženjem sa mnoštvom drveća.

Džipsi Džipsi

Još jedan simpatični kafić s kojeg se također pruža pogled na Sarajevo uz očaravajući rustikalni ambijent je Džipsi Džipsi. Ovaj inspirativni kafić nalazi se na Kromolju, ali ne radi svaki dan već samo tri dana u sedmici. Stoga ukoliko se odlučite posjetiti ovaj boho kafić imajte na umu da radi samo petkom, subotom i nedjeljom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Džipsi? (@dzipsi.dzipsi)

Džipsi je mjesto s drukčijim ambijentom. Ovdje ćete umjesto na stolici sjediti na sjenu ili starim bosanskim ćilimima, a sto će vam biti obična paleta. Osim prostora, ovdje je i gastronomska ponuda drukčija. Voćnu salatu će vam poslužiti u zdjeli od lubenice ili dinje, a možete uživati u prirodnim odnosno domaćim sokovima.

Caffe 105

U sklopu Muzeja 105. motorizovane brigade nalazi se restoran i ljetna bašta, koji pružaju istinski užitak u potpuno prirodnom ugođaju uz prelijep pogled koji se sa ove tačke pruža na grad Sarajevo. Mala kamena kula danas čuva uspomenu na herojstvo pripadnika ove brigade, a svi koji dođu u kafić mogu posjetiti i muzej te se upoznati s historijom odbrane našeg grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caffe “105” (@caffe_105)

Muzej i kafić 105 nalaze se na Grdonju, a do njih se dolazi putem koji vodi do sarajevskog izletišta Barice. Ovdje se zadovoljstvo odmoriti se, opustiti se u miru bez muzike uz cvrkut ptica. U neposrednoj blizini ovog objekta nalazi se Park šuma prijateljstva.

Vidikovac Zmajevac

Kafić i restoran Vidikovac je mjesto gdje mnogi dolaze kako bi odmorili dušu, napravili predah uz kafu ili probali ukusne specijalitete te uživali u prekrasnom pogledu na Sarajevo. Smješten na dvije etaže, a gostima je također na raspolaganju i otvorena bašta sa obje strane objekta.

Zmajevac je brdo iznad Sarajeva, na koje se dolazi iz dva pravca, Vratnika i Sedrenika, a panoramski pogled na grad je nešto što svima ostane u dubokom sjećanju.

Izvor:Klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.