office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Uskoro se otvara Çanakkale, najduži viseći most na svijetu

Çanakkale 1915, novi viseći most u moreuzu Dardanele, uskoro će biti otvoren za saobraćaj i povezivati Evropu i Aziju, potvrdili su turski zvaničnici.

Predsjednik borda direktora kompanije Limak Holding koja je izgradila most, Ebru Özdemir, kazao je da je projekt uspješno završen.

“Informisali smo ministarstvo transporta da smo spremni. Sada smo u finalnoj fazi priprema i čekamo datum otvaranja mosta”, rekao je Özdemir. On je dodao da je most mogao biti otvoren i prije tri mjeseca da nije bilo problema s radnicima usljed pandemije koronavirusa.

U početku se procjenjivalo da će izgradnja mosta koštati 2,8 milijardi dolara, no Özdemir je kazao da je cijena veća za oko 300 miliona dolara zbog povećanja cijena usljed pandemije i problema u lancu dobaljvača.

Most Çanakkale 1915 je dug 4,6 kilometara te ima najduži srednji raspon na svijetu koji iznosi 2.023 metra, a ujedno je riječ i o najdužem visećem mostu na svijetu. Ovaj most predstavlja važnu vezu između Evrope i Azije.

Izgradnja je počela u martu 2017. godine, a zvanično otvaranje je planirano za 18. mart ove godine. Most je dio projekta Vision 2023 koji ima za cilj povećanje turskih cestovnih, željezničkih i pomorskih transportnih kapaciteta, a povezan je s autoputem Malkara – Çanakkale te će predstavljati najvažniji dio rute duge 101 kilometar. Kada se formira lanac autoputa oko Mramornog mora po završetku projekta, to će uveliko poboljšati protok saobraćaja te ublažiti probleme s gužvama.

Elementi mosta Çanakkale su dizajnirani kao artiljerijske granate u čast čuvene bitke na Galipolju u Prvom svjetskom ratu, a njen rekordni srednji raspon od 2.023 metra odnosi se na 100. godišnjicu osnivanja Republike Turske koju ova zemlja slavi naredne godine.

Preuzeto:Klix

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.