office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Riva

Splitska Riva najpoznatije je šetalište u Splitu i šire. Riva je posebno mjesto za Splićane. Danas je ona glavno gradsko šetalište koje turisti jednostavno obožavaju i uvijek vrlo rado posjećuju.

Splitska je Riva svoj današnji oblik počela dobivati prije dva stoljeća, kada su Francuzi u vrijeme Napoleona vladali i ovim krajevima, rukom maršala Marmonta.

Do danas, to je šetalište postalo gradski dnevni boravak, najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita.

Riva je također mjesto romantičnih šetnji, prvih ljubavi i druženja. Ako pogledate oko sebe, na Rivi ćete vidjeti ljude u poprilično opuštenoj atmosferi i pravom Mediteranskom duhu.

U međuvremenu je nekoliko puta promijenjen njen izgled, ali uvijek je bila obilježena spektakularnom scenografijom koju pružaju južna fasada Dioklecijanove palače, s ulazom u Podrume, pa kasnije podignute zgrade zapadno od Palače, potom franjevački samostan sa crkvom Svetog Frane, te palača Bajamonti Dešković i Lučka kapetanija na istočnom kraju.

Današnja Riva je pješački raj, kojega krasi neprekinuti niz kafića i restorana, idealno mjesto za ispijanje jutarnje ili popodnevne kave, ili za večernji izlazak i druženje s prijateljima uz piće.

To je pozornica splitskog gradskog života, na njoj se održavaju brojna kulturna i zabavna događanja, na njoj je Split dočekivao svoje sportiste nakon bezbroj velikih uspjeha, poput Gorana Ivaniševića, igrača Hajduka i Jugoplastike, olimpijaca… Riva je i politički forum, na njoj se oslikavaju političke prilike u kojima Split obstoji kroz masovne skupove.

Uz šetnju Rivom, možete uzeti sladoled ili palačinke. Možete sjesti u jedan od mnogobrojnih kafića i uživati u omiljenom piću uz sunce i more.

Najveća fešta na Rivi održava se svake godine 7. maja, kad se u Splitu slavi zaštitnik grada sveti Duje.

Slavlje se odvija kroz cijeli dan, od jutarnje mise sa hrvatskim biskupima, pa to večernjeg zabavnog programa i koncerata poznatih Splitskih izvođača.

Splićani imaju običaj reći “Što bi Split bio bez svoje Rive?” jer upravo ovaj dio ima posebno mjesto u njihovim životima.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.