office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

7 prijedloga za boravak u Turskoj tokom 2022 godine

Turska treba da vam bude jedna od destinacija koje ćete posjetiti ove godine, evo i zašto.

Idite na planinarenje u Dolinu leptira ili zaronite u zaliv Kabak

Dolina leptira (Kelebekler Vadisi) je jedno od najistaknutijih mjesta u provinciji Mugla (Fetije). Ovo mjesto je stvorilo izolovanu strukturu od spoljašnjeg svijeta zahvaljujući svojoj prirodnoj i zaštićenoj strukturi okruženoj morem i strmim liticama. Veoma je iznenađujući efekat videti milijarde leptira kako prekrivaju stijene, stabla i lišće drveća u stjenovitoj i borovoj dolini, koja predstavlja područje pod režimom zaštite prvog stepena i zabranjuje izgradnju svih objekata. Leptiri ispunjavaju nebo nježnim zvukom i svojim malim pokretima, bacajući sijenku na dolinu. U ovoj dolini živi više od 80 vrsta leptira.

Dolina Kabak (Kabak Köyü) je jedno od prirodnih zaštićenih područja gdje se nalaze mnoge endemične biljne vrste. To je zaliv za ljubitelje joge i prirode, sportiste koji preferiraju kampove okružene prirodom i drvenim bungalovima.

 Pješačite stazama Kapadokije

Kao jedna od najpopularnijih destinacija u Turskoj, Kapadokija očarava posjetioce svojim zadivljujućim pejzažima i fascinantnom historijom. Ekološki putnici vole pješačke staze i rute u ovom regionu, koje prolaze kroz Dolinu golubova, Dolinu ljubavi, Crvenu dolinu i Dolinu Zemi, kao i jedinstvene vilinske dimnjake i crkve isklesane u stijenama. Pješačka ruta duga 14 kilometara od sela i doline Ihlara do sela Selimije nudi pješačku avanturu koja na svom putu sadrži crkve i pećine, od kojih neke vode do podzemnih gradova.

Fotografišite divlje konje u Kajseriju

Selo Hurmetči, udaljeno 15 minuta vožnje od Kajserija, privlači posjetioce na posmatranje više od 500 divljih konja koji žive u ovoj oblasti. U ovom selu, gdje stotine divljih konja slobodno lutaju u grupama, osjećaćete se kao da ste u nekom filmu. Predstavljaju nevjerovatan prizor, posebno za entuzijaste i ljubitelje fotografije.

Posjetite Seferihisar

Seferihisar, prvo odmaralište u Turskoj koje je uključeno u međunarodnu mrežu gradova Cittaslow (“Spori grad”), očarava svoje posjetioce. Sa pijacama koje nude domaće, svježe i prirodne proizvode i besprijekornim plažama obilježenih Plavom zastavom, grad je raj za sve putnike. Seferihisar proizvodi sopstveno sjeme, a njegova ulična rasvjeta se napaja solarnom energijom.

Zaronite u historijski podvodni park u Čanakaleu

Najbolja mjesta za ronjenje u Mramornom moru su poluostrvo Galipoli i Saros u Čanakaleu. U ovim vodama počiva preko 200 olupina koje čekaju da ih ronioci istraže. Ogromna većina njih su morski brodovi potopljeni tokom Prvog svjetskog rata. Historijski podvodni park je otvoren 2021. godine, a dubina ronjenja se kreće od 7 do 30 metara, sa uobičajenim zaronima i zaronima sa statičnom linijom.

Probajte baklavu u Gaziantepu, kunefe u Hataju i kajmak u Afjonu

Tursku predstavljaju čak tri grada na UNESCO-voj mreži kreativnih gradova u oblasti gastronomije: Gaziantep – koji je postao član ove mreže 2015. godine i koji je poznat po svom kebabu i baklavi sa pistaćima; Hataj – koji se pridružio UNESCO-voj mreži 2017. godine i čiji je nesumnjivo najpoznatiji specijalitet kunefe; i Afjon – koji je poznat po svom kajmaku i koji je postao treći predstavnik Turske u ovoj oblasti.

Jedrenje na dasci u Alačatiju

Turska obala Egejskog mora, zbog vjetrovitih uslova u zalivima i ostrvima u regionu, je popularan centar za sve sportove koji uključuju vjetar. Alačati u Češmeu, sa preko 300 dana sa jakim vjetrovima i kristalno čistim morem, je živopisno egejsko selo koje je glavni centar za jedrenje na dasci koji privlači sportske entuzijaste iz cijelog svijeta, a mesto je inače i redovna stanica za svetsku turneju Udruženja profesionalaca jedrenja na dasci.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.