office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Aerodrom Istanbul

Aerodrom Istanbul se nalazi u Arnavutköyu, distriktu koji se nalazi u evropskom dijelu Istanbula.

Prema planiranom kapacitetu aerodrom bi bio najveći na svijetu sa 150 miliona putnika na godišnjem nivou dok bi se u slučaju potrebe kapacitet mogao povećati na 200 miliona putnika. Aerodrom Istanbul je jedan od dva aerodroma (drugi je “Sabiha Gökçen”) koji opslužuju najveći turski grad Istanbul.

Problem zagušenja zračnog prometa iznad Istanbula postaje sve veći problem jer je sada već bivši aerodrom Atatürk bio jedan od najprometnijih aerodroma u Evropi. Od 2013. godine, aerodrom Atatürk je bio rangiran među pet najprometnijih aerodroma u Evropi po putničkom prometu.

Zbog ograničenog prostora na kojem se nalazio aerodrom nije postojalo dovoljno prostora za izgradnju dodatne piste iako postoje potrebe za proširenjem kapaciteta aerodroma.

Zbog ograničenog kapaciteta, turska uprava za državne aerodrome nije dozvoljavala uvođenje dodatnih letove zbog čega su se novi letovi ka i iz Istanbula preusmjeravali na aerodrom “Sabiha Gökçen” koji je već prevazišao predviđeni kapacitet od 25 miliona putnika na godišnjem nivou jer je tokom 2015. godine zabilježeno 28 miliona putnika a od 2013. stopa rasta broja putnika se kreće oko 20% na godišnjem nivou.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

U 2015. i 2016. godini ova dva aerodroma u Istanbulu su postigli kapacitet od gotovo 90 miliona putnika odnosno više od 95 miliona putnika u 2017.

Primjera radi, šest aerodroma na području Londona opslužuje više od 150 miliona dok tri aerodroma u Parizu opslužuju oko 100 miliona putnika godišnje.

Upravo su ove stvari bile i glavni razlozi o planiranju novog istanbulskog aerodroma kapaciteta 150 odnosno 200 miliona putnika.

Novi aerodrom je izgrađen na raskrsnici puteva za Arnavutköy, Göktürk i Çatalca, sjeverno od centra Istanbula i između obale Crnog mora i gradskih četvrti Yeniköy, Tayakadın i Akpınar.

Planirano je da novi aerodrom bude povezan sa nekoliko linija Istanbulskog metroa, jedna sa stanice Gayrettepe na novoj liniji M11, a druga od Halkalija na trasi Marmarayske linije.

Prijevoz sa aerodroma sa Havaist autobusima

PolazakDolazakBusStaniceCijena (vožnja)
AerodromTaksimHVIST-161.Aerodrom
2.Nurtepe Viyaduk
3.Piyalepasa
4.Taksim
52,00 TL (90 min)
AerodromAksaray metroHVIST-121.Aerodrom
2.Nurtepe Viyaduk
3.Ayvansaray
4.Ulubatli
5.Aksaray metro
6.Aksaray - Bayazit meydan
52,00 TL (90 min)

   Havaist bus u zavisnosti od destinacije i doba dana, polazi svakih 20-50 min.

  Besplatno dvije torbe, pod uslovom da ne prelaze 30 kg. Dodatni prtljag se naplaćuje.

Pogledajte video :


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.