office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Aerodrom Sabiha Gökçen

Međunarodni aerodrom Sabiha Gökçen, je jedan od dva međunarodna aerodroma koji opslužuju najveći turski grad Istanbul. Nalazi se otprilike oko 35 km jugoistočno od centra ovog transkontinentalnog grada, u provinciji Sakarya. Aerodrom opslužuje kompanija Pegasus Airlines a također je i baza za avio kompanije Turkish Airlines i Borajet.

Aerodrom je 2001. godine, nazvan po usvojenoj kćerki osnivača moderne Turske, Ataturka i ženi koja je bila prvi ženski borbeni pilot u svijetu, Sabihi Gökçen.

Aerodrom je izgrađen, jer Međunarodni aerodrom Atatürk (koji nije više u funkciji), koji se nalazio u evropskom dijelu Istanbula nije bio dovoljnog kapaciteta da zadovolji rastuće potrebe putnika ovog grada, kako u domaćem tako i u međunarodnom prometu.

Sa 28.285.578 putnika i 206.180 letova u 2015. godini, Aeroderom Sabiha Gökçen je drugi najprometniji aerodrom sa jednom pistom na svijetu (prvi je londonski Gatwick) koji ima dvije piste ali operiše kao jednopistni aerodrom.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Pogledajte video


Adresa i kontakt

  • Adresa : Sanayi, 34906 Pendik/İstanbul
  • Telefon : +90 216 588 88 88
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

3 Replies to “Aerodrom Sabiha Gökçen”

You must be logged in to post a comment.