office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bandira

Nekad davno u željezno doba, u vrijeme kada su u našim krajevima živjeli Liburni, izgrađeno je maleno naselje na visini od 112m – naselje Bandira.

O prvom naselju Bandira: – kameni zidovi bili su razmaknuti jedan od drugog 20m, a vanjski zid je bio vidljiv u dužini od 10m, unutarnji bedem je jedva bio sačuvan, najvjerojatnije zbog upotrebe kamenja za zidanje okolnih pašnjaka, ograda, a to sve zbog nepoznavanja gradnje.

Danas je lokalitet gotovo do kraja uništen. Svud na okolo vidljivi su ostaci ilirske gradine i mogu se pronaći ostaci temelja starohrvatske crkvice svetog Jurja, čija gradnja najvjerojatnije seže iz razdoblje između 12. i 15. vijeka.

Ovo je malena kamena građevina s polukružnom apsidom. Dužina crkvice je 5,80 metara, širine 3,20 metra; debljina zidova iznosi od 50-60cm. Smještena je u pravcu istok-zapad. Sami oltar bio je smješten na istočnoj strani, a na zapadnoj strani je bio ulazni dio. Iskopavanjem 1996. godine pronađene su ljudske kosti, što svjedoči da je u njoj najvjerojatnije pokopan neki od svećenika koji je tamo služio ili se u nju pokopao njen zavjetnik. Danas se mjesna župna crkva također zove crkva svetog Jurja, sagrađena je 1845. godine i nalazi u centru Vira. Brdo Bandira je još uvijek nedovoljno istraženi arheološki lokalitet.

Prekrasan pogled sa vrha Bandire seže na sve strane svijeta. Na zapadu se vide ostrva Sestrunj, Molat i Ist. Istočno pogled seže po brojnim kućama pa sve do mosta i po lijepom vremenu sve do Vrsi. Na sjeveru se proteže prekrasan pogled na ostrvo Pag i planinu Velebit.

Zbog jakih udara bure koja puše sa Velebita vegetacija je vrlo slaba, rastu samo niski grmovi i pokoji bor koji se nakrivio zbog silnih naleta vjetra (bure).

Tlo je kameno, sa većim kamenim gromadama koje prkose vremenskim prilikama i neprilikama. Virski suhozidi od prirodnog kamena protežu se sa svih strana stvarajući zajedno sa mediteranskih biljem istinski dalmatinski ugođaj.

Do vidikovca Bandira teško je doći automobilom, ali svakako bi preporučili da se prošećete do vrha i uživate u jedinstvenom i prekrasnom pogledu koji se pruža samo sa ove visine i ovog mjesta.

You must be logged in to post a comment.