office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bazilika sv. Stjepana

Bazilika sv. Stjepana , odnosno Svetog Ištvana u Budimpešti ima istu visinu kao i parlament (96 m, a prema trenutnom zakonu, nijedna građevina u Budimpešti ne smije nadilaziti njihovu visinu.) i u njoj se nalazi mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja, Stjepana I.

Ona je treća crkva po veličini u Europi, ali najveća crkva u gradu. Može primiti do 8.000 vjernika, a radi se o rimokatoličkoj crkvi.

Građena je gotovo pola vijeka, zbog urušavanja u 1868. Nakon toga je nanovo građena iz temelja, a dovršena je tek 1905. godine. Unutar crkve nalazi se najveća mađarska, ujedno i vrlo neobična, relikvija – desna ruka prvoga mađarskog kralja, Stjepana. Možete se popeti na vrh kupole, odakle se pruža predivan pogled na grad.

Ovo zdanje neoklasičnog stila privlači posetioce zbog svoje arhitekture, veličine, i svojih vitraža, ali i zbog jedinstvene kolecije antikviteta i uz to sačuvane ruke prvog mađarskog kralja, Svetog Stefana.

Sa vrha njenog tornja do koga se dolazi liftom se pruža predivan panoramski pogled na cijelu Budimpeštu. Ulaz u crkvu je slobodan ali se izlaz na vidikovac koji okuružuje kupolu naplaćuje.

U neposrednoj blizini bazilike ćete pronaći i statuu debelog policajca : Ako protrljate stomak kipa policajca ispred bazilike San Esteban, nikada se nećete udebljati!


Adresa:

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  1051 Budimpešta, Szent István tér


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do bazilike, pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

3 Replies to “Bazilika sv. Stjepana”

You must be logged in to post a comment.