office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Botanička bašta Jevremovac

Inicijativu za osnivanje Botaničke bašte u Beogradu dao je Josif Pančić, a podržao kralj Milan Obrenović tako što je poklonio svoj voćnjak i vinograd. Za jedne je zeleno zdanje, za druge oaza mira i tišine, ima i onih koji je nazivaju najvećim plućima Beograda.

Staklenik

U sjeveroistočnom dijelu Botaničke bašte nalazi se staklena bašta.

Staklena bašta je izgrađena u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila, pokriva oko 550 kvm površine i pod svojim svodom čuva preko 1000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta zeljastih i drvenastih biljaka, grupisanih geografski, po kontinentima i ekološki.

U južnom krilu i pod centralnom kupolom raste raskošan i bujan, biljni svijet tropskih kišnih šuma u okviru izložbene postavke Tropi u Beogradu i raznoliki svijet vodenih biljaka u okviru postavke Vodene bašte.

Bogata kolekcija sukulentnih biljaka, svijet pustinja, pijeska, kamena i sunca, neizmerne lepote i čudesnih metamorfoza raste u severnom krilu staklene bašte.

Otvoreni prostor

Otvoreni prostor Botaničke bašte “Jevremovac” sadrži biljni fond od preko 1500 vrsta grupisanih u geografske i ekološke cjeline, što ovaj prostor čini plućima centra grada. U šumskom ambijentu žive i po nekoliko desetina godina stari brestovi, impozantna stabla kavakaskih zelkova, ariši, više vrsta borova, smrča, hrastova, kestena, kedrova, čempresa, tuja; primerci prastarih vrsta sekvoja, Ginkgo biloba; Berberisa, forzicija.

Zaista ima mnogo toga da se vidi i nauči u Botaničkoj bašti “Jevremovac” koju je moguće (najavom na telefon: 011 324 6655) obići sa stručnim vodičem i podeliti znanje i ljubav prema biljkama.

Poseban ponos bašte jesu divni primerci Pančićeve omorike, četinara koji je živi ostatak perioda prije ledenog doba. Ova endemoreliktna vrsta je vrlo uskog areala, rasprostranjena samo na uskom području srednjeg toka rijeke Drine. Krunsko je otkriće Josifa Pančića iz 1877. godine u mjestu Zaovine na Tari, a po priznanju svetskih naučnika Pančićeva omorika je “najljepši četinar Evrope”.

Gorostasni hrast lužnjak, kao najstariji stanovnik Botaničke bašte “Jevremovac”, je sa svojih 140 godina starosti i sam “spomenik prirode” ovog Spomenika prirode u Beogradu, neprocjenjive prirodne, kulturne i historijske vrijednosti, jedinstvene baštine Srbije.

Sve botaničke vrijednosti otvorenog prostora Bašte, zajedno sa ostalim sadržajima predstavljene su u okviru 14 parcela omeđenih pješačkim stazama, unutar kojih se sreću i zasebno organizovane cjeline poput kamenjara, papratnjaka, bazena sa lokvanjima, lavirintom bambusa, dječijim kutkom i dr.

Japanski vrt

Umjetnost vrtova Japana izražena je kroz jednostavnost linija i boja. Nezavisno od toga da li su veliki ili mali, japanski vrtovi su sačuvali svoj poseban oblik. Oni nisu simetrični niti su monumentalni. Odražavaju ljepotu prirode insistirajući na njenoj jedinstvenosti i harmoniji.

Evropski vrt

Jedinstvena pejzažno – arhitektonska cjelina nazvana Evropski vrt, obuhvata 900 kvadratnih metara u okviru otvorenog prostora bašte.

Preko 500 različitih vrsta cvetnica, dikotiledone biljke (Magnoliopsida) se neguju i gaje na ovoj parceli, oplemenjujući pogled svakog posjetioca bašte. Među mnogobrojnim vrstama nalaze se i izuzetno dekorativne ukrasne biljke koje rastu kao samonikle. Uživanje u predivnim mirisima posjetiocima će priuštiti aromatične samonikle vrste poput lavande, ruzmarina, melise, a može se puno naučiti i o lijekovitim, hranljivim ili otrovnim svojstvima biljaka, među kojima su čak mnoge rijetke i ugrožene vrste Srbije.

U okviru evropskog vrta se pored biljaka nalaze i lijepa umjetnička djela, skulptura pauna i leptira – botaničke instalacije od varenog aluminijuma i zelenih puzavica.

Dječiji kutak

U ušuškanom, „skrivenom “ dijelu Bašte, nalazi se za posjetioce često omiljeno mjesto u Bašti.
Reč je o dijelu iza staklenika, u blizini fontane i visokog taksodijuma. Tu su smeštene klupice ali i mali dječiji kutak. Kutak je napravljen od drveta i čine ga klupice, stočići i razni drugi elementi od kojih su neki obojeni tako da izgledaju kao list drveta, šahovska tabla….

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”] U Botaničkoj bašti “Jevremovac” moguće je kupiti pojedine udžbenike Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, suvenire vezane za samu Baštu ali i sadnice različitih biljaka.


Ulaznice i radno vrijeme

OpisCijena
Odrasli300,00 Din
Djeca od 8-15 god.100,00 Din
Djeca do 8 god. uz pratnjuBesplatno
Studenti Univerziteta u BGBesplatno
Studenti izvan BG Univerziteta150,00 Din
Trudnice, osobe sa posebnim potrebamaBesplatno
Radno vrijeme :
Svakoga dana09:00 - 19:00
Ulaznice se prodaju do 16:00h

Kako doći

Gradski prevoz 2,5,10,79 (Takovska), 23, 28, 40 (Dvadeset sedmog marta), 16, 27E, 32E, 35, 43, 58, 95, 96, E6 (Džordža Vašingtona)

Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Takovska 43, Beograd

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +381648237919


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje


Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.