office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crkva svetoga Marka

Crkva Sv.Marka je jedan od najstarijih arhitektonskih spomenika grada Zagreba, a istovremeno je i najstarija župna crkva u gradu. Nalazi se u Gornjem Gradu, na Markovom Trgu. Crkva sv. Marka nalazi se na istoimenom trgu između zgrade Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

Prvi put u historiji spominje se tek 1256. godine, ali osnovna građa ukazuje na romaničko doba. Današnja crkva Sv. Marka potiče iz 14. i 15. vijeka, a obnovljena je u 19. vijeku (Schmidtova obnova), čime Crkva dobija današnji unutrašnji izgled. Od Schmidtove obnove Crkva ima tri oltara, dok ih je prije bilo više (u 15. vijeku osam, u 17. vijeku dvanaest).

U međuratnom razdoblju crkva Sv.Marka je dalje ukrašena pod vodstvom Joze Kljakovića (1936-1937). Bitan uticaj na uređenje imao je i Ivan Meštrović.

Crkva se sastoji od tri broda, od kojih svaki završava apsidom. Duga je 36 metara, a široka 15,5. Svod je pozlaćen pri uređenju 1937. Pod je nekad bio iz opeke, ali krajem 17.vijeka je popločan kamenim pločama.

Crkveni kor je nekad bio zidan i uzak, stajao je na četiri kamena stuba. Schmidt ga je proširio, a Meštrović uklonio i zamijenio današnjim drvenim korom.

Crkva Sv.Marka je imala orgulje već u 14. vijeku. Na sjeverozapadnom zidu izvana nalazi se uklesan grb grada Zagreba iz 1499. godine. Schmidt je pokrio Crkvu šarenim krovom. Pritom je za brod i sakristiju napravljena nova krovna struktura. Južna strana krova ukrašena je s dva grba: grbom Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grbom grada Zagreba.

Zvonik je kroz vijekove bio teško oštećen u zemljotresima i uvijek iznova sagrađen, nekoliko puta uništen u požarima i ponovo obnovljen. Osnova mu je gotička. Današnji barokni oblik dobio je u razdoblju 1677-1725, a 1841. pokriven je bakrom. Današnja zvona datiraju iz 1706. godine.

Crkva kao građevina spomenik je kulture i riznica sakralne umjetnosti. Mnogi vjernici žela da im u njoj djeca budu krštena.

Uz crkvu sv. Marka vezane su proslave grada Zagreba, Dan državnosti i druge godišnjice.

Ako ste već na Trgu svetog Marka, u neposrednoj blizini posjetite i Kamenita vrata, koja su jedan od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Trg Sv. Marka 5, 10000, Zagreb

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +385 1 4851 611


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Crkve svetog Marka”, pogledajte na mapi

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Zagrebu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.