office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ćunski

Ćunski se nalazi 8 kilometara od Malog Lošinja. Nastao je na brijegu koji je nosio jednu od brojnih prethistorijskih gradina ostrvu Lošinja.

Obrađivanjem obližnjeg plodnog polja našlo je opstojanje mnogo naseljenika pa se i naselje razvijalo i širilo do sadašnjih građevnih granica.

Uz obradu polja za žitarice i povrće te vinovu lozu, obližnja su brda bila zasađena maslinovim stablima koja su iz godine u godinu davala dragocjeno maslinovo ulje.

Osim poljoprivrede i ribarstva, u zadnje se vrijeme razvija i turizam pa se u sklopu prezentacije i promicanja mjesnih autentičnosti, nudi uljara – TORAĆ – kao prostor koji ophodi s prošlošću i sadašnjošću.

Dio bogatoga naslijeđa želi se izložiti i prikazati turistima u prepravljenom Toraću. Taj jedini preostali stari mlin za masline – torać po domaću, sagrađen je oko 1897. godine.

U Ćunskom se nalazi Dom za duhovne susrete Betanija, susretište vjernika iz cijeloga svijeta.

Na ulici pod Ćunskim je polazna tačka turističkog puta za uspon na brdo Osoršćicu.

Ćunski je svakodnevnom autobuskom linijom povezan s Malim i Velim Lošinjem te isto tako sa Cresom, Osorom i Nerezinama.

S glavne ulice pod Ćunskim odvojak vodi do lošinjskog aerodroma.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.