office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Čuvena turistička atrakcija u Gaziantepu sravnjena sa zemljom: 12 kula srušile se JEDNA ZA DRUGOM! (VIDEO)

Posle stravične noći i podrhtavanja tla rezmere rušenja Gaziantepa su stravične, a pravi šok usledio je da je zemljotres uništio zamak Gaziantep turističku atrakciju na brdu iznad grada.

U stravičnom zemljotresu koji je pogodio jug Turske uz samu tursko-sirijsku granicu uništeno je čak 10 gradova, a najgore su prošli gradovi Gaziantep i Iskenderum gdje je retko koja zgrada ostala čitava.

Poslije stravične noći i podrhtavanja tla rezmjere rušenja Gaziantepa su stravične, a pravi šok uslijedio je da je zemljotres uništio zamak Gaziantep turističku atrakciju na brdu iznad grada.

O tome svjedoči i stravični snimak srušenog zamka, od koga nije ostalo skoro ništa. Tek po neki dio bedema. Ovo je bio pravi šok za Tursku, ali i za svjetsku kulturnu javnost, jer je ovaj zamak bio velika turistička atrakcija za one koji su posjećivali jug Turske.

Zamak datira inače od predrimskog perioda, a u vrijeme Rimljana bio je osmatračnica. Kao zamak počeo je da dobija obrise u 2 ili 3 vijeku nove ere. V vrijeme Vizantije car Justinijan je radio obnavljanje, podizanje utvrđenja ,bedema u dva navrta 527 i 565. godine. Površina bedema zamka koji je u obliku kruga iznosi 1.200 metara. Sazidan je od kamena i imao je 12 kula koje su u zemljotresu sravnjene sa zemljom.

Zamak je više puta obnavljan, a posljednji put restauracija je završena prije 23 godine. Osim turističke atrakcije koristio se za snimanje filomova i serija. Povremeno je zbog toga otvaran za turiste.

Podejstimo u ponedeljak rano ujutro Tursku je pogodio jak zemljotres jačine 7,8 po Rihteru, a sat kasnije uslijedio je novi udar jaćine 6,7. Zemljotres je izazvao velika razaranja i u susjednoj Siriji gde je najviše stradao grad Al Bab. Podrhtavanje tla osjetlio se i u ostalim dijelovima Turske, Gruziji, Jermeniji, Kipru.

(Espreso/Kurir.rs/A.Mlakar)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.