office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Dinjiška

Dinjiška se nalazi na južnom dijelu grada Paga, u blizini Paškoga mosta.

Kad prijeđete Paški most i osjetite miris mlade janjetine s ražnja znat ćete da ste u Dinjiškoj.

Ovo malo mjesto drugo je po redu na koje nailazite nakon prelaska Paškog mosta što znači da je grad Zadar još u blizini, ali da se i grad Pag nalazi na samo 10-tak km udaljenosti. Dinjiška leži na samom kraju istoimenog zaljeva dugog 8 kilometara.

Iako mjesto nije veliko, mjesta za kupanje neće vam uzmanjkati. Uz brojne male plažice tu je i nekoliko restorana koji nude jednostavne domaće specijalitete.

Dinjiška nudi prekrasnu okolicu idealnu za pješačenje, jogging, izlete brodom ili biciklizam.

U okolici Dinjiške obrađuju se vinogradi i njive, tako da domaće hrane i vina ne nedostaje. Kao i u drugim mjestima na ostrvu Pagu stanovništvo se prije razvoja turizma ponajviše bavilo ovčarstvom koje je iznjedrilo nadaleko čuveni proizvod: paški sir. I druga poljoprivredna grana po kojoj je otok Pag poznat, a to je proizvodnja soli, također ima svoju historiju u Dinjiškoj.

Ovdje je nekada radila solana u kojoj se sol proizvodila tradicionalnim postupkom isušivanja u tzv. solinama. Soline su mali glineni bazeni pravokutnog oblika i možete ih još uvijek vidjeti ako prošetate do bivše solane.

U centru mjesta nalazi se prekrasna crkvica sv. Maura koja se prvi put spominje već sredinom 14. vijeka.

U blizini se nalazi i ornitološki rezervat Veliko blato u kojem će nezaboravne trenutke doživjeti ljubitelji prirode, posebno oni koji uživaju u promatranju ptica (birdwatching).

Smještaj možete pronaći u privatnim apartmanima raznih kategorija, od kojih su mnogi direktno na moru.

You must be logged in to post a comment.