office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Dobrinj

Na istočnoj strani ostrva Krka smještena je općina Dobrinj s istoimenim središtem. Dobrinj se nalazi ne brežuljku visokom oko 200 metara i jedan je od srednjovjekovnih kaštela koji su u prošlosti bili središta pismenosti.

Posebna vrijednost tog lijepog mjesta je spoznaja da se župna crkva sv. Stjepana spominje već u 12. vijeku.

O Dobrinju kao tadašnjem središtu glagoljaštva svjedoči niz dokumenata i glagoljaških natpisa.

Dobrinjština je vijekovima bila izrazito poljoprivredni kraj. Bilo je zastupljeno i stočarstvo, te maslinarstvo kao i iskorištavanje šumskog bogatstva. Mjesto je poznato i po živopisnoj narodnoj nošnji, folklornim manifestacijama, školi sopela ( krčki puhački instrument ) te tradicionalnoj domaćoj kuhinji. U ovom ostrvskom središtu prevladavaju autohtone kamene kuće i uske kamene ulice koje odišu prošlim vremenima.

Nedaleko Dobrinja nalazi se špilja Biserujka koja oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. To je jedina špilja na ostrvu od njih više od 50, uređena za prijam posjetitelja. Prema legendi, špilja je ime Biserujka (biser) dobila prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je lokalnim gusarima.

Atrakcije

Špilja Biserujka

Špilja Biserujka nalazi se 300 m sjever- sjeverozapadno od naselja Rudine u općini Dobrinj na ostrvu Krku.

Posjetite špilju “Biserujku“. Postojanje ove špilje poznato je kod Rudina ili iznad Slivanjske uvale više od stotinu godina, kada je njezina unutrašnjost (s tadašnjim ulazom u obliku jame!) skrivala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa.

Nazivaju je još i Vitezićevom špiljom ili Slivanjskom jamom.

Iako špilja Biserujka nije najveća špilja koju možete vidjeti, ona će vas oduševiti možda već i prije nego uđete u, jer se nalazi na svega nekoliko desetaka metara nad morem

Od vremena priče, da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara, pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani njezini prolazi i ljudi su se sve slobodnije kretali.

Osvjetljivanjem špilje znatno je porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova.

Svojom dužinom od približno 110 m i veličinom svog podzemnog prostora unutrašnjost zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika.

Temperatura u špilji je u toku čitave godine od 10 do 13o C, a povremeno procjeđivanje, kapanje sa stropova ili vlaženje u podzemlju je samo iza kišnih razdoblja. Uređenim i sigurnim stazama prolaz kroz špilju dostupan je svima-od djece do starijih osoba.

Tu žive, endemski račić (lat. Alpionicus christianim), puževi, stonoge te šišmiši. Pronađeni su i ostaci špiljskog medvjeda stari oko 16000 godina.

Ulaznice :

Djeca do 5. godina = gratis
-Djeca od 5. do 12. godina = 20,00 Kn
-Odrasli = 30,00 Kn

Radno vrijeme :

IV, X = 10,00 – 15,00 h
V, VI = 09,00 – 17,00 h
VII – VIII = 09,00 – 18,00 h
IX = 10,00  – 17,00 h

Adresa i kontakt :

Adresa : Na Vodici 2
Telefon : 00385 98 211 630

Plaža Meline – Zaljev Soline

Plaža Soline je velika uvala smještena na sjevernoistočnoj strani ostrva Krka. Cijela je uvala u prosjeku duboka 3 metra. Meline je plaža smještena na sjevernom dijelu uvale Soline, te je poznata po tome što se tamo nalazi ljekoviti mulj (ljekovito blato). Plaža je vrlo plitka, te je moguće hodati u moru i više od 50 m od obale. Zbog plićine, temperatura mora je 2-3 stupnja veća nego na drugim lokacijama na otoku.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.