office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Dolmabahče palata

Dolmabahče palata se nalazi u Istanbulu, tačnije, njegovom dijelu pod imenom Bešiktaš (ime dobro poznato ljubiteljima fudbala) na evropskom dijelu bosforske obale. Ova palata, u periodu između 1856. do 1922, ne potpuno u kontinuitetu, ali većim dijelom vremena, bila je administrativni centar Otomanskog carstva.

Ovaj dio obale nekada je služio kao luka za otomansku flotu. Tokom osamnaestog vijeka oblast Dolmabahče bila je pretvorena u carsku baštu (Dolma – ispunjeno, bahče – bašta, na turskom) i bila je veoma cijenjena od strane sultana.

U narednom periodu prostor carske bašte mamio je imućne carske službenike da ovdje izgrade mnoštvo ljetnikovaca i paviljona u drvetu i čitav kompleks dobio je status palate.

Istorijat palate

Izgradnju palate naručio je trideset i prvi sultan Otomanskog carstva, Abdul Medžid I, koji je prije useljenja u Dolmabahče palatu živio sa svojom carskom porodicom u Topkapi palati.

Vjerovatni uzrok naručivanje nove palate leži u tome da je sultan bio nezadovoljan raskošem Topkapi palate nakon posjeta evropskim dvorovima i svjedočenju o luksuzu koji je u njima vladao.

Kada bismo vrijednost izgradnje preveli u današnje novčane mjere izračunali bismo da je u palatu Dolmabahče uložena jedna i po milijarda današnjih dolara, četvrtina godišnjeg prihoda od poreza u carstvu, ili, jednostavno, 35 tona zlata.

Ovaj sultanov hir skupo je, dakle, koštao imperiju i posredno je doveo do državnog bankrota.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Šest sultana vladalo je sa sjedištem u Dolmabahče palati, sve do 1924. godine i uspostavljanja Turske republike.

Prvoizabrani predsjednik moderne Turske, Kemal Ataturk, koristio je palatu kao svoju ljetnu rezidenciju, a u njoj je proveo i posljednje dane liječenja, nakon čega palata postaje poznata i kao mjesto smrti osnivača moderne Turske.

Iz svih ovih razloga, turisti kao i svi građani Turske, smatraju palatu Dolmabahče velikim istorijskim spomenikom, koji je zavrijedio potpunu zaštitu države.

Izgled, dizajn, dekor, stil…

Dan danas Dolmabahče palata važi za najveću u Turskoj. Nije ni čudo! 45.000 kvadratnih metara površine podrazumijeva 285 soba, 46 holova, 6 turskih kupatila (hamama) i 68 običnih toaleta.

Posmatrana sa Bosfora palata pokazuje klasičnu evropsku dvokrilnu organizaciju, međutim, sa funkcionalne strane, palata ostaje u otomanskoj tradiciji.

Kada to kažemo mislimo prije svega na podjelu unutrašnjosti na južni i sjeverni dio, gdje južni obuhvata sobe za muškarce i prostorije za javne prijeme, a sjeverni prostorije za žene, takozvani „harem“, splet osam povezanih prostorija za sultanove žene, miljenice i konkubine kao i za sultanovu majku i neudate sestre.

Između muškog i ženskog dijela nalazi se ogromni ceremonijalni hol, koji u potpunosti odvaja dva krila i čini ženski dio nepristupačnim za posjetioce i spoljašnji svijet.

U unutrašnjosti Dolmabahče palate preovladavaju zlato i kristal. Nije ni čudo.

Četrnaest tona zlata iskorišteno je za izradu zlatnih listića koji prekrivaju plafone, a kristalni luster u ceremonijalnom holu najveći je poznati kristalni luster na svijetu – on je poklon kraljice Viktorije i teži 4 i po tone. Sadrži 750 lampi.

Dolmabahče palata posjeduje i najveću kolekciju kristalnih lustera na svijetu, smještenu u Kristalnom stepeništu.

Šta još možete videti ovdje?

Dragocijeno kamenje poput marmarskog mermera i egipatskog alabastera, veličanstvene tepihe i ćilime koji svjedoče o nekadašnjem raskošnom životu sultana, kao i kolekciju od 202 crteža u ulju koji krase zidove palate.

Palata je takođe jedno od prvih mjesta na svijetu koje je bilo opremljeno lampama na gas, savremenim protočnim vodokotlićima u kupatilima, električnim svjetlom i liftom.

Kao što smo gore pomenuli, Dolmabahče palata je i mjesto gdje je preminuo Kemal Ataturk, tvorac moderne Turske. Soba u kojoj je preminuo danas se održava kao eksponat u znak sjećanja na jednu od najznačajnijih ličnosti u turskoj istoriji.

Ataturkova soba nalazi se u nekadašnjem ženskom krilu palate i svi satovi u njoj pokazuju isto vreme, 9:05, trenutak Ataturkove smrti. Neko vrijeme su svi satovi u palati bili zaustavljeni na tom položaju, ali je to izmjenjeno.

Takođe, u dvorištu palate je i barokna džamija, izgrađena sredinom 19-og vijeka, a pored nje se nalazi i sat-kula, okrenuta ka evropskoj strani bosforske obale. U okviru palate su i velelijepne kapije među kojima: sultanova kapija, Kapija riznice i Kapija Bosfora.

Ukoliko krstarite Bosforom, imaćete priliku da priđete palati i sa mora, što je svakako jedan od najljepših utisaka koje ćete ponijeti nazad sa sobom.

Sve u svemu, iako mnogima nepoznato ime, Dolmabahče palata je još jedno ubjedljivo svjedočanstvo o kulturnom bogatstvu Turske i još jedna destinacija koja se mora posjetiti.

Pogledajte video


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena i radno vrijeme
SelamlikSamo za mještane koji posjeduju muzejsku kartu
Selamlik + Harem + National palaces painting museum1050,00 TL
Radno vrijeme :
PonedjeljakZatvoreno
Utorak - Nedjelja09.00 - 17.30 h
1 januaraZatvoreno
Prvi dan Ramazanskog BajramaZatvoreno
Prvi dan Kurbanskog BajramaZatvoreno
Kupovina ulaznica Do 17:00h
Posljednji ulazak u palatuDo 17:00h

Adresa i kontakt :

   Visnezade Mahallesi | Dolmabahce Cd, Istanbul 34357, Turska

   0212-327 2626


   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Dolmabahče palata”