office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Evo koja zemlja prva uvodi besplatna putovanja vozom za sve

Novi program će omogućiti putnicima da dobiju besplatne karte za putovanja vozom širom Španije najmanje do kraja 2023. godine. Ipak postoje dvije cake.

Ova nova inicijativa, koja je zvanično pokrenuta u septembru 2022. godine, omogućava svima (uključujući međunarodne turiste) da iskoriste prednosti besplatnog putovanja vozom u španskim prigradskim vozovima i putovanja vozom na srednje udaljenosti kojima upravlja željeznička linija Renfe, piše BreakingTravelNews.

Putnici mogu da iskuse ljepotu, kulturu, hranu i istoriju Španije dok štede novac putujući po zemlji vozom.

Ova vijest dolazi nakon što su druge evropske zemlje, poput Njemačke i Austrije, najavile popuste na programe putovanja vozom.

Ali Španija je prva zemlja koja je u potpunosti subvencionisala putovanje vozom za sve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spain Rail (@spainrail)

Besplatne karte za voz dostupne su svima u Španiji do kraja 2023. godine, ali postoji nekoliko upozorenja.

Prvo, besplatne karte su dostupne samo u prigradskim vozovima kojima upravlja željeznička mreža Renfe i vozovima na srednjim razdaljinama ispod 300 kilometara. Ne primenjuje se na Renfe-ove brze AVE vozove koji povezuju destinacije kao što su Madrid i Barselona.

Međutim, besplatna usluga voza i dalje omogućava turistima da putuju između više gradova unutar regiona kao što je Andaluzija (na primjer, putovanje vozom od Sevilje do Kordobe ili Kadiza bilo bi besplatno prema ovoj šemi) ili da idu na jednodnevne izlete iz većih gradova.

Drugo upozorenje je da se šema besplatnih karata za voz primenjuje samo na karte za više putovanja, a ne na pojedinačne karte.

Morate da platite depozit od 10 evra za prigradske vozove ili 20 evra za vozove srednjeg rastojanja. Prema prvobitnoj šemi najavljenoj od septembra 2022. do decembra 2022.,godine dobićete povraćaj depozita nakon što završite 16 putovanja u jednom pravcu.

Pretpostavlja se da će produženje ove politike u 2023. imati slične parametre.

Da bi iskoristili ovu ponudu, putnici će morati da preuzmu zvaničnu aplikaciju za železničku liniju Renfe, a stranim turistima će za prijavljivanje na ovaj program biti potreban broj pasoša.

Svrha novog španskog programa besplatnog putovanja vozom je dvostruka: da smanji troškove putnika zbog inflacije i stagnacije u platama, pa će tako besplatne karte za voz omogućiti putnicima da uštede stotine eura.

“Potpuno sam svjestan svakodnevnih poteškoća sa kojima se većina ljudi suočava. Znam da vam je plata sve manja, da je teško sastaviti kraj s krajem”, rekao je španski premijer Pedro Sančez o odluci da se vozom omogući besplatno putovanje barem do kraja sledeće godine.

Ovaj program će i turistima omogući da uštede novac, a da obiđu sve što su željeli u Španiji, pa čak iako ne dobijete povrat depozita, jer ostvarite manje od 16 putovanja u jednom pravcui dalje ćete uštedjeti novac.

Izvor:b92

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.