office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Gdje je najbolje kupovati u Istanbulu?

Svako ko je čuo da idemo za Istanbul, postavio je ono čuveno pitanje:

„Da li je tačna informacija da je raj za kupoholičare?!“

Odgovor je … APSOLUTNO! To posebno za one koji žive u malim gradovima, kojima nisu dostupni trgovinski lanci prodavnica i njihova sniženja, jer će za razliku vrijednosti kupljene robe moći da otplati i putovanje.

Vrijednost turske lire je vrlo promjenljiva, pa je onaj ko redovno posjećuje Tursku mogao da primijeti razliku u promjeni kursa lire.

Mjenjačnica ima svuda po gradu, sasvim su sigurne i pouzdane. Naravno, što ste bliži turističkim atrakcijama, to je kurs lošiji, te predlažemo da novac mijenjate na Laleliju ili Aksaraju ili nekom drugom dijelu grada koji nije okružen turističkim atrakcijama. Ukoliko u Tursku odlazite bez ranije kupljenih lira, znajte da će kurs u prvim mjenjačnicama na stajalištima, bezinskim pumpama, aerodromu i dr. biti znatno nepovoljniji nego u gradu, a lire će vam biti neophodne da bi kupili kafu, neki drugi napitak, pecivo ili otišli u toalet. Zato, ako već morate da kupite lire, kupite samo najnužnije (5-10 evra) da imate do prve mjenjačnice u gradu.

Takodje, naša preporuka je da se prije polaska na put informišete o trenutnom kursu kako bi mogli lakše da funkcionište u Istanbulu i spriječili eventualne greške pri odabiru mjenjačnica sa nepovoljnim kursevima.

Pored ovih, osnovnih, informacija, trebate da znate i gdje da kupujete. Istanbul je ogroman grad, sa jako velikim brojem stanovnika (procenjuje se da gradom dnevno šeta oko 20 miliona stanovnika), a pored toga ima bezbroj radnji i veoma veliki broj tržnih centara.

Mnogi turisti sa Balkana (posebno koji idu preko turističkih agencija), borave u hotelima u dijelovima grada Aksaraj, Laleli, Sultanahmet (evropski dio Istanbula). Baš zato, može vam se dogoditi da budete zatečeni činjenicom da je oko vas svuda roba, ali da je ne možete kupiti iz prostog razloga jer se u blizini hotela nalaze pretežno robne kuće koje prodaju robu na veliko i gotovo je nemoguće kupiti robu na komad.

Gde je najbolje kupovati u Istanbulu?

Najpametnije je obilaziti ulice Istikal i Ordu, kao i radnje oko Kapli čaršije. Kapli čaršija je za kupce dubljeg džepa, ali je uvijek preporučljivo obići radnjice u potezu od pijace začina do Kapali čaršije, jer su tamo cijene znatno niže i prodaje se najraznovrsnija roba. Pored toga, tamo se možete cjenkati ukoliko ste vični tome.  Pijaca začina je takodje turistička atrakcija Istanbula, te su zato i ovde cijene nešto više nego u drugim radnjama koje se ne nalaze u samom kompleksu ove pijace. Dovoljno je da izadjete izvan pijace (prodjete bezbednosne kapije) i već kod svake slijedeće radnje, cijene će bivati sve niže i niže. Na pijaci začina možete kupovati tipične turske proizvode: baklave, rahatluk, začine iz svih krajeva svijeta, čajeve, posudje od mesinga, ešarpe i sl.

Kao dobra varijnta, posebno u slučaju kada je napolju loše vrijeme i nije za šetnju, jeste mogućnost da šopingujete u nekom od 120 tržnih centara.

Naša preporuka su TC Forum, TC Cevahir i TC Olivium.

Tržni centar Forum je prilično veliki tržni centar, koji u okviru svog kompleksa ima i radnju Ikee, Koctas – a (radnja koja prodaje opremu za kuću, nalik Jysk-u), kao i radnju Decatlon-a. Ove radnje nisu u samoj zgradi tržnog centra, već se nalaze oko njega. Odlična je stvar i što se do njega lako i brzo stiže od stanice Yenikapi. Potrebno je uhvatiti liniju M1a ili M1b i izaći na metro stanici Kocatepe. Odmah kada izadjete sa metro stanice, vidjećete ovaj tržni centar.

Tržni centar Cevahir se nalazi na odličnom mjestu, iznad metro stanice Sisli (druga stanica od Taksima) i iz metroa, bukvalno odmah izlazite u tržni centar, bez ikakvog dodatnog pješačenja i izlaska vani, te je dobar ukoliko je napolju loše vrijeme. Ima jako dobar odabir robnih marki i zato i jeste atraktivan, ali je manji od Foruma.

Pored ovog, možemo da preporučimo i TC Olivium, koji je outlet tržni centar, pa se tamo može naći i ono što se ne nalazi u standardnoj ponudi radnji. Ni do njega nije teško doći, ali ipak podrazumijeva i 10-15 minuta pješačenja, od stanice Kazlicesme, a to zna ponekad da bude opterećujuće.

Naravno, ovo je samo jedan mali dio tržnih centara koji postoje u Istanbulu.

Pored ovih tržnih centara turisti preporučuju i Venezia Mega outlet, 212 Istanbul Power Outlet, Aqua Floria i Axis.

Što se tiče poznatih radnji široke potrošnje, posebno obratite pažnju na sljedeće radnje: LC Waikiki, Colin´s, Koton, Cetinkaya,  Defacto, Derimod, Mudo city, Penti,  NBB. Ovo su proizvodni lanci garderobe koji svoje radnje imaju na dosta mjesta u gradu, kao i u mnogim tržnim centrima. Gotovo sve se nalaze u centralnoj pješačkoj zoni, ulici Istiklal koja spaja Trg Taksim sa Galata kulom, a neke od njih i u ulici Ordu (koja prolazi kroz dijelove grada Aksaraj, Laleli, Sultanahmet). Šta u ovim radnjama možete kupovati?! Pa gotovo sve: farmerke, pantalone, bluze, košulje, džempere, cipele, čarape…

Ukoliko želite da kupujete neku ekskluzivniju robu, nju možete naći u dijelu grada Nišantaši, kao i na azijskoj strani u ulici Bagdad. Tržni centri sa eksluzivnijom robom su Florya, Istiniye park, Zorlu i slični.

Dosta često dobijemo pitanje:

„Da li vrijedi ići na azijsku stranu u šoping? Da li su cijene niže?“

U azijskom dijelu, u dijelu grada Kadikoy, takodje postoji dosta radnji. Neke od njih su one koje se nalaze i po cijelom Istanbulu, Penti, Defacto, Mavi, Mudo, Batik (nalaze se pretežno u ulici General Asım Gündüz)…Naravno, u svim njihovim radnjama ćete naći isti asortiman robe. No, u ovom dijelu, možete pronaći i manje proizvodjače tj. radnje, koje prodaju svoju i nešto drugačiju robu, po vrlo pristojnim cijenama. Takve radnje se nalaze u ulicama Halitağa i Çilek Sokak, kao i u manjim ulicama koje se nalaze u potesu izmedju ove dve ulice.

Oni koji su zainteresovani za kupovinu kože, mogu je potražiti u ulici Ordu (gdje se nalazi i Balkancima poznata robna kuća „Morava“), ali i na Kapali čaršiji i nekim radnjama oko nje. U svim tim radnjama koje prodaju kožu moguće je cjenkanje.

Gužve uglavnom ima gdje god da se nadjete, te na to morate unaprijed biti spremni. Posebno frekventni dani su petak veče i subota, kada i Turci idu u nabavku i uživaju u svom gradu. Zato, ako već planirate kupovinu, najbolje je ne planirati ih petkom i subotom.

Dobra vijest za turiste u Turskoj je i ta da radnje rade do kasno uveče, kao i da veliki broj njih rade i nedeljom. Sniženja su, takodje, jako česta, a posebno na prelazima izmedju godišnjih doba, pa je pametno iskoristi slobodne dane državnog praznika u februaru jer je tada na sniženjima zimska garderoba. Valja napomenuti i da se svake godine u junu u održava istanbulski Shopping festival.

Preuzeto: smitzart.wordpress.com

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.