office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Gotska četvrt

Najstariji dio Barselone zovu Gotska četvrt (Barri Gotic). Srce grada Barselone, kažu lokalci. Iako postoje crkve iz 14-tog vijeka i ostale srednjevekovne građevine kao i ostaci iz rimskog perioda većina zgrada je sa kraja 19-tog vijeka i početka 20-vijeka.

Jevrejska četvrt (El Call) se takođe ovdje nalazi a jevreji su u 13-tom vijeku činili 15% gradske populacije i činili bitnu komponentu gradske ekonomije.

Pikaso je živeo i radio u Gotskoj četvrti od 1895. do 1904. godine. Ovaj dio grada je pravi lavirint uskih ulica zatvorenih za saobraćaj vozila.

Postoje mnoge značajne znamenitosti koje bi trebalo posjetiti u ovoj pješačkoj četvrti. Najčuvenija među njima je ogromna gotska katedrala La Seu, sa svojom fasadom od koje zastaje dah.

Ovdje se nalaze i mnoge prodavnice i predivni kafići na trotoarima, koji upotpunjuju živopisan ambijent Bari Gotika. Kako biste vidjeli ostatke ovog drevnog rimskog grada, nekada poznat kao Barcino, posjetite Muzej gradske historije u Palau Reial (Kraljevska palata), gdje su rimske ulice još uvijek vidljive.

Cijeli kvart čini mnogo malih ulica u kojima ćete vidjeti restorane sa tradicionalnom, a ne previše skupom hranom. Osim restorana, i džeparoša ima na sve strane, pa povedite računa o privatnim stvarčicama.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do ”Gotske četvrti”, pogledajte na MAPI

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Gotska četvrt”

You must be logged in to post a comment.